I november förra året lystes himlen upp av ett ovanligt fenomen när en meteor for över himlen och nu har man lyckats lokalisera fragment från objektet.

Det var på kvällen den 7 november förra året som många kunde bevittna det kraftiga sken som lyste upp höstmörkret när en rymdsten fann sin väg till Fjärdhundra i Uppland, en händelse som Populär Astronomi skrivit om här. Redan den 22 november gav sökandet efter material resultat då flertalet mindre fragment lokaliserades, men det är först nu som forskarna delar med sig av fynden. Händelsen är nästan unik, då det är första gången på snart 70 år som man hittar bitar från ett observerat meteoritfall.

Ett av fragmenten som hittats från boliden som observerades 7 november 2020. Fragmenten är ca 3 millimeter stora och består av mörkt färgad meteoritskorpa. Bild: Naturhistoriska riksmuseet

– Vi behöver inte längre enbart förlita oss på ögonvittnen utan kan nyttja övervakningskameror och det nationella nätverket av meteorkameror för att spåra material, något som denna gång gav resultat, berättar Eric Stempels, astronom vid institutionen för fysik och astronomi vid Uppsala universitet, som har jobbat aktivt med sök- och analysarbetet. Han fortsätter:

– Det upphittade materialet består av mycket små fragment, inte mer än några millimeter stora. Dessa flisor hör dessutom inte till kärnan av meteoriten utan kommer från den så kallade smältskorpan. Det är det yttre höljet som bildas när en rymdsten genomgår kraftig upphettning under nedfallet mot jorden.

– Flisorna är också så små att vi bara har kunnat göra en begränsad kemisk analys. Det vi dock kan se är att flisorna består, förutom av järn, av ca 10% nickel, vilket är mycket karakteristiskt för järnmeteoriter. För att sedan ”artbestämma” järnmeteoriten behöver man titta på de olika former av järn-nickellegeringar som finns i meteoriten, och för det saknar vi rätt material i dagsläget.

Men Eric Stempels är hoppfull att de ska kunna få tag på mer material att undersöka:

– Vi kommer fortsätta med sökinsatserna, och hoppas förstås att det hittas mer. Det borde finnas fler stenar därute.