Onsdagen den 15 december delades Astronomiska Sällskapets Ungdomsstipendium ut. I år gick det till Julia Mårtensson som du kan läsa en intervju med här.

Stipendiet går också under namnet Rosa Tengborgs stipendium, där 5000 kronor varje år delas ut till en ung amatörastronom, astronomistuderande eller någon som på annat sätt är aktiv inom astronomi. Årets stipendiat heter Julia Mårtensson och motiveringen löd:

Som ung gymnasieelev deltog Julia Mårtensson i sommarforskarskolorna Rays och Rymdforskarskolan, vetenskapstävlingarna EUSO (EU-olympiad i naturvetenskap) och utställningen Unga Forskare, engagerade sig i AU-föreningen MARS, och mycket annat. Sedan dess har hon oförtröttligt fortsatt engagera sig för att utveckla andra barns och ungdomars intresse för naturvetenskap och rymden, inte minst genom att leda AU-föreningen GAUSS, vara handledare under Rymdforskarskolan och projektledare för Utställningen Unga Forskare. Julia började studera vid Chalmers redan som 17-åring och är lika begåvad som hon är en inspirerande förebild.

Grattis Julia! Hur känns det?

– Det känns väldigt fint. För mig är det ett slags kvitto på att det jag gör uppskattas av andra och det är alltid härligt att få känna den känslan. Jag är väldigt tacksam över att få utmärkelsen och framförallt tacksam över att det finns så bra plattformar som Astronomisk Ungdom där vi ungdomar kan engagera oss och nörda ner oss i vårt gemensamma rymdintresse!

Julia Mårtensson. Foto: Robert Cumming.

Vad sysslar du annars med till vardags?

– Jag pluggar datateknik på Chalmers. Utöver detta är jag ordförande för GAUSS, Göteborgs Astronomiska Ungdomssällskap och även projektledare för Utställningen Unga Forskare. Jag älskar att lära mig nya saker men även att sprida intresse för och kunskap om naturvetenskap i allmänhet och astronomi i synnerhet hos unga. Att se hur det vi gör faktiskt gör skillnad och uppskattas av andra människor är det som driver mig allra mest.

Hur ser ditt engagemang i Astronomisk Ungdom ut?

–Mitt engagemang i AU började med deltagandet i Rymdforskarskolan 2018. Det var en väldigt rolig upplevelse som fick mig att vilja engagera mig mer inom förbundet. 2019 gick jag med i styrelsen för MARS, Malmö Astronomi- & RymdfartsSällskap och när jag flyttade till Chalmers för att plugga gick jag med i styrelsen för Göteborgs lokala astronomiförening GAUSS, som jag nu är ordförande för. I GAUSS har vi sedan jag gick med bland annat arrangerat läger för barn och unga, föreläsningsserier med forskare från Chalmers, stjärnskådningskvällar och introduktion till astronomisk programmering. I somras var jag även handledare för Rymdforskarskolan, en helt fantastisk upplevelse!

Och hur började ditt intresse för rymden och astronomi?

– Det är svårt att peka ut en specifik tidpunkt då allting startade, för jag har egentligen alltid fascinerats av att lära mig nya saker och utforska det okända, vare sig det handlat om matematik, astronomi eller kemi. Det var dock först efter att jag lärde mig mer matte som min förståelse för astronomi blev större och därmed även mitt intresse. Att läsa böcker av till exempel Stephen Hawking, Max Tegmark eller Ulf Danielsson samt engagera mig i Astronomisk Ungdom har givetvis också ökat mitt intresse ännu mer.

Vad har du för planer för framtiden?

– I framtiden vill jag forska! Först ska jag gå klart min utbildning på Chalmers och efter det vill jag doktorera. Det finns väldigt många intressanta områden men drömmen hade varit att få kombinera mitt programmeringsintresse med något av mina andra intressen, som astrokemi och astrofysik.

Omslagsbild: Eva Wirström, docent och avdelningschef för Onsala Rymdobservatorium, och Julia Mårtensson, under prisceremonin i Göteborg. Foto: Robert Cumming.