Svensk-amerikanska astronauten Jessica Meir besöker Sverige den kommande veckan. På flera platser runt om i landet kommer hon att berätta om livet och forskningen ombord på ISS och om drömmen om att bli första kvinnan på månen.

Jessica Meir ombord på rymdstationen ISS. Foto: Nasa.

Nasa-astronaut, disputerad marinbiolog och första svenska kvinnan i rymden. Och inte nog med det, nu är Jessica Meir också aktuell som en av 18 astronauter i det amerikanska Artemis-programmet, där målet är att skicka de första människorna till månen sedan 1972, och den första kvinnan till månen någonsin.

– Det är en stor ära att få ta emot Jessica Meir i Sverige. Som första svenska kvinnan i rymden har hon gjort en viktig insats inom rymdforskningen och vetenskapen. Att hon har blivit uttagen till Artemisprogrammet, med sikte på månen, gör besöket extra intressant med tanke på hennes framtid som astronaut, säger Anna Rathsman, generaldirektör för Rymdstyrelsen i ett pressmeddelande.

Under Sverige-besöket kommer Jessica Meir att resa runt i landet för att föreläsa och träffa allmänheten, studenter och forskare. Ett av stoppen är Västerås, en plats som astronauten har en extra stark anknytning till, eftersom hennes svenska mamma Ulla-Britt kommer härifrån. Jessica Meir själv är född i USA och har både amerikanskt och svenskt medborgarskap, medan hennes två äldre syskon båda är födda i Sverige.

Sverige-turnén går till följande platser:

I både Göteborg och Umeå är Jessica Meirs besök en del av vetenskapscentrumens rymddagar: Universeums Rymddag i Göteborg och Curiosums Rymddag i Umeå, där det finns fullt av rymdrelaterat att upptäcka. I Helsingborg är besöket en del av den internationella stadsmässan H22 City Expo, där man bland annat kan besöka rymdutställningen Planetgatan.

På flera av orterna krävs föranmälan för att delta vid föreläsningarna, så klicka på respektive plats för att läsa mer och anmäla dig!

1 KOMMENTAR

Comments are closed.