Svenska astronauten Marcus Wandt, som tidigare i år avancerade till projektastronaut för Europeiska rymdorganisationen Esa, ska redan 2024 spendera två veckor på Internationella Rymdstationen (ISS). Vistelsen är utöver det vanliga med ett speciellt framtaget uppdrag som finansieras bland annat av svenska staten, genom Rymdstyrelsen och utbildningsdepartementet.

Loggan för Muninnuppdraget, som inkluderar både Sverige, svenska flaggans färger och korpen Muninn. Läs mer om loggans alla detaljer på Esas hemsida. Källa: 
ESA–K. Lochtenberg
Loggan för Muninnuppdraget, som inkluderar både Sverige, svenska flaggans färger och korpen Munin. Läs mer om loggans alla detaljer på Esas hemsida. Källa: ESA–K. Lochtenberg

Det planerade rymduppdraget har fått namnet Muninn, en vinkning till det pågående uppdraget Huginn (de fornnordiska namnen på Odens två korpar inom den nordiska mytologin) där den danska astronauten Andreas Mogensen deltar. Marcus Wandt kommer att spendera sina två veckor på ISS medan Andreas Mogensen är där, vilket markerar ett sällsynt fall av två skandinaver i rymden samtidigt.

Muninnuppdraget finansieras med pengar från svenska staten, genom Rymdstyrelsen och Utbildningsdepartementet, samt stöd från Försvaret, Svenska rymdaktiebolaget (SSC) och näringslivet. Detta blir även den första kommersiella bemannade rymdfärden med en astronaut sponsrad från Esas sida.

Rymdstyrelsen har tillsammans med Esa arbetat fram ett program för Marcus Wandt, som är en del av Muninn som just uppdragsspecialist. Under sin vistelse på ISS ska han bidra till forskningsprojekt på rymdstationen samt jobba med utåtriktad verksamhet, för att främja intresset för rymden, vetenskap och teknik.

Uppdraget är på så sätt en del av Rymdstyrelsens satsning på utökad svensk rymdnärvaro samt utåtriktad verksamhet. För att finansiera Marcus träning och uppdrag, äskade Rymdstyrelsen redan i februari 150 miljoner kronor per år över de närmsta tre åren, det vill säga nästan en halv miljard kronor.

Marcus Wandt tränar i en modell av Columbus-modulen vid European Astronaut Center i Köln, Tyskland. Källa: ESA–P. Sebirot
Marcus Wandt tränar i en modell av Columbus-modulen vid European Astronaut Center i Köln, Tyskland. Källa: ESA–P. Sebirot

I och med sin uppgraderade projektanställning som astronaut hos Esa är Marcus Wandt nu tjänstledig från tjänsten som chefstestpilot på Saab, för att på heltid träna inför sitt uppdrag.

Men exakt när vi får se Marcus Wandt i rymden är fortfarande inte helt spikat. Uppskjutningen, som planeras ske från Kennedy Space Center i Florida med en SpaceX Falcon 9 raket, kan komma att ske tidigast redan den tionde januari 2024. Tillsammans med honom på uppdraget kommer även Michael López-Alegría (USA, Spanien), Walter Villadei (Italien) samt Alper Gezeravci (Turkiet) att vara.

Vill du läsa mer om Sveriges nya astronaut? Här hittar du vår intervju med honom från tidigare i år!