Efter en lyckad uppskjutning och ankomst till rymdstationen ska svenska astronauten Marcus Wandt nu spendera två veckor i rymden. Detta gör han, bland annat, tillsammans med danska astronauten Andreas Mogensen, vilket markerar första gången två skandinaver är i rymden samtidigt. Att ha astronauter i rymden är inte det enda länderna har gemensamt – Danmark har även råkat smyga med på ett hörn på Wandts logga som ska symbolisera Sverige.

De initiala sketcherna på Muninnloggan, från designern Karen Lochtenberg.
De initiala sketcherna av Muninnloggan, från designern Karen Lochtenberg för Esa. Läs om designen på Esas instagram, här.

Att Danmark och Sverige haft sina fejder om framförallt Skåne har inte gått många förbi – Skåne har till och med varit danskt längre än det varit svenskt. Något som endast varit svenskt i fyra år under 1600-talet är danska ön Bornholm, sydost om Skåne. Nu har Bornholm av misstag förevigats som svenskt på loggan till Marcus Wandts rymduppdrag Muninn.

Europeiska rymdorganisationen Esa, som Wandt är astronaut för, bekräftar för Populär Astronomi att Bornholm har råkat hamna med av misstag.

– Den ursprungliga tanken var att ha de skandinaviska länderna tillsammans eftersom Marcus har en koppling till dem alla (född, växt upp, studerat, arbetat, etc). Det var därför Bornholm var där i början med Danmark, berättar Esas designer Karen Lochtenberg, som även varit i samråd med Wandt om utseendet på loggan.

– Men till slut bestämde vi oss för att bara visa Sverige. Genom att ta bort de andra länderna antar jag att vi har misstagit Bornholm för att vara Gotland eller Kalmar län, förklarar hon.

Loggan för Muninnuppdraget, som inkluderar både Sverige, svenska flaggans färger och korpen Muninn, har även med danska ön Bornholm (indikerat med rosa). Designen är gjord av Karen Lochtenberg. Man kan läsa mer om loggans detaljer på Esas hemsida. Källa: ESA–K. Lochtenberg.
Loggan till rymduppdraget Huginn med danska Andreas Morgensen. Loggan visar Danmark på korpens vinge. Källa: Esa.
Loggan till rymduppdraget Huginn med danska Andreas Morgensen. Loggan visar Danmark på korpens vinge. Källa: Esa.

Att Marcus Wandt går till historien som den snabbast tränade astronauten går alltså hand i hand med hans logga.
– Det är min snabbaste design någonsin för ett astronautuppdrag, skriver designern på sin Linkedin-sida, vilket kan förklara varför ingen hann märka att Bornholm smög sig in på Muninnloggan.

Det svenska och danska uppdragen med Wandt och Mogensen i spetsen har fått namnen Muninn och Huginn (de fornnordiska namnen på Odens två korpar inom den nordiska mytologin), och båda loggorna har varsin korp.

Vill du läsa mer om Marcus Wandt? Här hittar du vår intervju med honom från 2023!