Efter att datumet för svenska astronauten Marcus Wandts första rymdfärd flyttats fram två gånger var det äntligen dags på kvällen torsdagen 18 januari. Med vid uppskjutningen var astronautens familj och många andra svenskar – vi har pratat med Per Bjerkeli i Sveriges delegation.

Marcus Wandt och de andra astronauterna på väg upp i rymden. Bild: SpaceX
Marcus Wandt och de andra astronauterna på väg upp i rymden. Bild: SpaceX

Vi har alla följt Marcus Wandt på hans resa från och med att för sju månader sedan ha blivit utvald till att bli Sveriges nya astronaut, genom hans träning och fram tills de två gånger uppskjutna uppskjutningarna, men den 18 januari 2024 inleddes äntligen nästa etapp av denna resa. På torsdagkvällen 22:49 svensk tid, lyfte Falcon 9-raketen med Wandt och hans tre kollegor från Kennedy Space Center i Florida under stort jubel från åskådare i såväl kontrollcentralen som utanför uppskjutningsplatsen.

Sekunder efter uppskjutningen. Bild: SpaceX
Minuter efter uppskjutningen. Bild: SpaceX

En av dem som står kvar på marken och blickar upp medan raketen släppte ifrån sig sitt första steg är Per Bjerkeli; rymdforskare vid Chalmers och tidigare studiekamrat till Marcus Wandt. Nu står han med som representant för högskolan som en del av Sveriges delegation på plats. Snarare än att ha oroat sig för att någonting ska gå fel under uppskjutningen, känner han sig både upprymd och förväntansfull över det hela. Under studietiden delade han och Marcus Wandt samma astronautdrömmar, men trodde han någonsin att drömmen skulle gå i uppfyllelse för någon av dem?
– På den tiden trodde jag verkligen det, men med tiden kom hoppet att blekna, skrattar Per, som tycker att det är helt fantastiskt att drömmen blev verklighet för Marcus. Vidare förklarar han att även om Wandt skulle vara den som vore i sin rätt att känna sig nervös, uppvisade astronauten inga tecken på det då de efter många år återsågs den 14 januari.
– Han verkade som vanligt. Fokuserad. Per Bjerkeli skrattar igen och tillägger: Det märktes i alla fall att han uppskattade att så många kom för att vinka av honom.

Sverige har nu tre astronauter; Christer Fuglesang, Jessica Meir och Marcus Wandt. På frågan om vad han anser om betydelsen av detta för Sverige som rymdnation, svarar Per Bjerkli helt sonika att han tycker att det är jättebra:
– Framför allt som inspiration för unga. Jag hoppas ju att sådant här leder till att fler unga väljer utbildningar inom teknik och naturvetenskap.

Tillsammans med Michael López-Alegría, Walter Villadei, och Alper Gezeravcı är Marcus Wandt nu på väg mot rymdstationen ISS, dit de kommer att nå cirka två och ett halvt dygn efter uppskjutingen.

Här kan du se uppskjutningen i efterhand.

Marcus Wandt vinkar hej då till sin familj. Bild: Rymdstyrelsen
Marcus Wandt vinkar hej då till sin familj. Bild: Rymdstyrelsen