Ikväll skulle svenska astronauten Marcus Wandts rymdfärd ha startat, men bara några timmar innan planerad avfärd meddelade Space X att uppskjutningen flyttas fram tills imorgon, torsdag.

Uppskjutningen var planerad till 23.11, på onsdagskvällen, svensk tid, från Kennedy Space Center i Florida i USA, men har nu flyttats fram till torsdagen klockan 22.49 svensk tid. Anledningen är, enligt Rymdstyrelsen, pågående tekniska undersökningar kopplade till de fallskärmar som används vid återinträde i atmosfären och vid landning. 

Målet för Marcus Wandt och hans tre astronautkollegor är Internationella rymdstationen ISS. Där ska han tillbringa två veckor inom uppdraget Muninn där han bland annat ska bidra till forskning inom mikrogravitation. Resan dit tar cirka ett och ett halvt dygn: Nio minuter efter uppskjutningen når astronauterna omloppsbana och därefter tar det cirka 36 timmar att nå ISS.

Uppsändningen kommer att kunna följas live på Esas webb-tv här.

Vill du läsa mer om Sveriges nya astronaut? Här kan du läsa om vad han sa om rymdfärden vid sista presskonferensen för en vecka sedan och här hittar du vår intervju med honom från tidigare i år!