2014 blev ett år av häftiga norrsken, mäktiga solfläckar och hemskickade kometbilder från andra sidan solsystemet. Här i Sverige riktade landets astrofotografer sina kameror mot – ja, allt som går att plåta på himlen! Deras blir bara fler och bättre för varje år – men vilka var helt enkelt bäst under 2014?
Vår jury (bild t h) fick det nästan omöjliga uppdrag att komma med ett svar på frågan – och de har nu också lyckats. De är Babak Tafreshi, världskänd astrofotograf, grundare till kollektivet The World at Night och vinnare av Lennart Nilsson-priset 2009, Sofia Feltzing, professor i astronomi vid Lunds universitet och expert på Vintergatan, Andrev Walden, journalist, art director och upphovsman till nätserien Rymdslottet, samt Maria Sundin, astronom vid Göteborgs universitet, tidigare kulturredaktör för Populär Astronomi och känd för radiolyssnare för sina rymdinslag i Christer och Morgan rapporterar i P3.
Härmed korar vi de som vi tror är Sveriges bästa astronomibilder 2014! Klicka på bilderna för att se i större format. Längst ner kan du läsa mer om hur bilderna valdes och om andra bilder som vi gillade under året. Fotograferna har copyright på sina bilder, så om du vill använda någon av dem så ska du fråga fotografen först.
– Magnifik, utbrister jurymedlemmen Babak Tafreshi.
Jonas Grindes jättebild av Vintergatans storasyster Andromedagalaxen, även känd som M 31, är resultatet av totalt 41 timmars exponering över 18 nätter från Jonas observatorium utanför Östersund. Det här är en bild med mycket arbete bakom, men det är inte därför den vinner. Här är Andromeda så vacker som hon kan bli, oavsett hur mycket man zoomar in. Enligt forskarna så kommer vår galax och denna allt närmare varandra för att sedan, om några miljarder år, gå ihop. Med Jonas bild framför sig känns det som man vill åka dit redan nu.
För första gången belönas vinnaren mer än bara ära. Svenska astronomiska sällskapet bekostar en förstoring av vinnarbilden som ska visas offentligt på en plats som väljs av fotografen. Jonas Grinde har ännu inte bestämt sig var, men något är han säker på.
– Jag vill att så många som möjligt ska få se den, säger han till Populär Astronomi.
På Jonas hemsida kan du se bilden i full upplösning. Mer om hur den skapades finns att läsa på Astronet. Där finns även fler av hans astrofotografier.
Hela 21 miljoner ljusår bort, tio gånger mer än Andromedagalaxen, ligger Vindsnurregalaxen i Stora björnens stjärnbild. I Christoffer Svenskes bild gnistrar det om spiralen, som syns bortom nästan lika vackra stjärnor på närmare håll. Och här finns även andra märkliga galaxer att upptäcka om man tar sig tid.
Astronet har fler bilder signerade Christoffer Svenske.
Tre tusen ljusår bort i stjärnbilden Cepheus ligger den spektakulära nebulosan IC 1396, och mitt i den lurar ett märkligt gasmoln som kallas Elefantsnabelnebulosan. I mars och april observerade Arne Hogmark, liksom Christoffer Svenske medlem i Uppsala AmatörAstronomer, från Sandvretens observatorium utanför Uppsala, och resultatet blev den här stjärnspäckade, regnbågsfärgade bilden – med snabeln hängande ovanför den ljusa stjärnan i mitten.
På sin hemsida har Uppsala AmatörAstronomer har fler bilder tagna från Sandvreten.
I november åkte P-M Hedén upp till Rensjön utanför Kiruna för att fotografera – och filma – norrskenet. Bakom de snötäckta björkarna spelade norrskenet över hela himlen och i denna annorlunda stillbild verkar träden och himlen dansa tillsammans. Titta även på nattens häpnadsväckande helhimmelsfilm.
P-M Hedén är en av Sveriges mest välrenommerade astrofotografer: följ honom på bloggen Klar himmel, på sajten nattbilder.se eller på Instagram.
Roger Utas är expert på planetfoto och juryn föll för denna snurrigt fina bild på Saturnus. Planeten med ringarna blir en allt tuffare utmaning från våra breddgrader nu när dess bana runt solen tar den längre ner på himlens södra halva. Men på Rogers bild kan man till och med skymta Saturnus otroliga sexkantiga storm vid sydpolen – den som också syntes på omslaget till Populär Astronomi 2014/2.
På Astronet hittar du fler av Rogers bilder.
Denna utsökt kosmiska bild är också tagen på Sandvretens observatorium, och mot stjärnbilden Stora björnen, under en ovanligt klar och stabil himmel i slutet av mars. Här svävar och snurrar märkliga, avlägsna galaxer. Den största i bilden kallas NGC 3718 eller Arp 214 men här finns många andra, bland dem den lilla klungan som kallas Hickson Compact Group 56, som ligger hela 400 miljoner ljusår bort.
Fler bilder från Mats, Lars och Sandvreten hittar du både på uaa.nu och i Astronets galleri.
Roger Utas är inte bara bra på att plåta planeter i närbild: i denna stämningsfulla bild från december 2014 syns Jupiter i kontext som en del av den färgstarka stjärnhimmel. Bilden togs i vackra Stenkyrka i norra Gotland, som Roger rekommenderar som besöksmål för fotografer.
– Helt klart värt att ta med kameran, såväl nattetid som på dagen, skriver han på Astronet.
Lyssna på P4 Gotlands intervju med Roger från mars 2014.
Alldeles i början av året tog Göran Strand den första riktigt fina bilden av ett motiv som skulle återkomma många gånger under året: solskivan med stora, tydliga solfläckar. Vår stjärnas aktivitet toppade under året med fläckar, solstormar och norrsken som följder – och till sommaren kom en rekordstor fläck som förevigades av både Göran (här) och andra fotografer – kolla till exempel in Peter Roséns och Cristofer Erikssons tjusiga solfläckskort.
Följa Göran Strand kan man göra på hans fotoblogg, på Facebook och på Instagram.
Det är när månen är mellan halv och full som dess kratrar kommer till sin rätt, och det gör de verkligen i Mats Olssons bild från början av december 2014.
Fler av hans bilder finns på Astronet och på Mats hemsida.
Denna slående bild delade juryn i två läger, och på sin Flickr-sida förklarar fotografen Mia Stålnacke från Kiruna att allt faktiskt inte blev som det skulle med denna bild. Men den kvalade ändå in bland årets tio bästa. Mia kan du också följa på Twitter.
Såhär gick det till: Efter vår efterlysning fick vi nomineringar från både läsare och från Sveriges astrofotografer. En långlista tog vi sedan fram utifrån de nominerade, samt våra favoriter bland bilderna som publicerats under året på Astronet, samt några andra ställen. Sedan fick jurymedlemmarna ge poäng mellan 1 och 10 till bilderna och slutlistan sammanställdes utifrån betygen. Efter en mejlkonversation kunde vi enas om en klar vinnare, och nio andra i topp 10.
Alla jurymedlemmarnas favoriter fick inte plats i topp 10. Sofia gav till exempel toppbetyg till P-M Hedéns stjärnskådande familj under Vintergatan (direktlänk, blogginlägg med fler bilder). Strax utanför listan hamnade också några läsarfavoriter, som till exempel tidigare vinnaren Fredrik Karlssons tre drömska vintergatsbilder från hans favoritsjö. Dessutom får vi inte glömma årets utan konkurrens bästa rörliga astronomibilder, Voyager 3 av Peter Rosén och hans team (där även Roger Utas ingår), för att inte tala om kortfilmen Wanderers.
Se tidigare års bästa bilder: 2009, 2010, 2011, 2012 och 2013.