Bild: Anders Hemlin
Stjärnan HAT-P-3 i Stora björnen sedd från Sandviken. Just när denna bild togs passerade en Jupiter-liknande planet framför stjärnan och gjorde den lite ljussvagare än vanligt. (Bild: Anders Hemlin)

Amatörastronomen Anders Hemlin från Gävle är troligen först med att från Sverige observera en planet utanför solsystemet med eget teleskop. Efter noga planering och noga databehandling lyckades han i lördags observera när planeten HAT-P-3 b befann sig framför sin värdstjärna och gjorde den tillfälligt blekare. Eller om man ska vara noga så lyckades Anders bilder fånga ögonblicket då stjärnan blev lite ljusare när planetens passage var över. Läs gärna hans rapport er på amatörernas forum Astronet. Observationerna gjorde han från sitt eget observatorium i Sandviken. Jag ringde upp Anders och gratulerade.
— Tack! Synd bara att det inte blev hela passagen. Det var för ljust vid början av kvällen.
Hur länge har du siktat på att kunna fånga en exoplanet?
— Det är väl ett halvår som jag försökt sätta mig in och ta reda på hur man ska göra observationerna.
Vad har du för planer nu? Ska det bli fler planeter framöver?
— Tanken är att man ska trimma och automatisera utrustningen mera, så att man kan driva ett eget projekt.
Upptäcka en exoplanet kanske?
— Att hitta en ny exoplanet är svårt, däremot går det alltid att hitta något annat roligt.

Planeten HAT-P-3 b som Anders observerade är ungefär lika stor som Jupiter men hälften så tung. Den ligger ynka 6 miljoner kilometer från stjärnan, en trettiondedel av avståndet mellan jorden och solen, och snurrar runt sin stjärna på lite mindre än tre dagar. HAT-P-3 b, som ligger 450 ljusår bort i stjärnbilden Stora björnen, upptäcktes 2007 av HATNet-projektet. Sedan ett par år tillbaka håller amatörastronomer runt om i världen koll på andra planetsystem i galaxen, bland annat genom projekten AXA och Transitsearch.
[Uppdatering 26/3: Först ut med svenska exoplanetobservationer var faktiskt en annan Anders i Skåne, redan 2003: läs om det här.]
Andra bloggar om: , , , , ,

8 KOMMENTARER

  1. jag har alltid varit intresserant av planeten jupiter en grupp har sänt en sond till jupiter såg det fanns flytande ser ut som hav men sonden gick söbder innan den nått denna flytande skulle vara intresserant att göra fler försök med olika modeller av sond att sända dit kanske nån lyckas flyga ett varv runt jupiter så nära den flytande hav nivå och se o lägga karta hur länder o hav ser ut på jupiter under den dolda molnet

  2. jag har tänkt varför inte bygga nåt vanlig väder satellit att varva runt och runt andra planeter än bara jorden så att vi kan se på nyheter sedan väder på tex mars och jupiter o många andra istället för bara väder på bara jorden jag vitt veta vad det är för väder det är på mars just nu tex

  3. jag vill se på väder tv pogram som berättar tex det är sand storm just nu på en ställe på planeten mars tex jag tror det finns fiskar under jupiterns hav yta men de är själv klart andrunda för att de är nån annan än vatten som flyter där men borde ändå finnans några fisk arter på jupiter som kan leva utan syre och vatten

  4. jag tror mest inget annan planet i universium har salt vatten hav som jorden och inte jord likt luft själv klart nån annan flytande form och gaser men det borde finns liv ändå utan vatten eller syre du vet väl dagg mask kan leva utan vatten och utan syre därför jag tror finns dagg mask i andra planeter ochså säkert mask liknada lib du vet väl hur parasit lever i andra djur kroppar det är jämnför som ett annan planet jag har förstått att det betyder att liv finns i vilka väskor som helst svavel bensin olja blod mm då en planet saknar vatten och syre då har denna planet tex en exo planet har flytande hav det betyder inte vatten betyder vilka väskor som helst kan vara tex flytande helium eller vad som helst det bär finnans fiskar dör de kan se liknada ut som här på jorden men själv klart den kan inte leva i vårt hav och inte vårt fiskar där heller de som lever där är hellt annan behov o äter hellt annat än vi vet det kan hända att de fiskar i en eko planet saknar gällar eller lungor de kanske har nån hellt annat som behöver för att över leva men om vi tar hit de fiskar från en exo planet hit då tror jag att de dör

  5. det stämmer samma sak om man drar ner en människa under hav ytan då dör människan samma sak tvärtom om man tar upp fisk ur vatten då dör de långsamt men varför kan fisk leva nästan en timme utan vatten det var en aborre som jag såg de fiskat upp dem och den levde några timmar på gräset varför konstigt tycker jag en människa i vattnet dör snabbt men inte abborre på gräs kan leva länge mycket konstigt men det är därför jag tror mest det finns fiskar o maskar i andra planeter men inget land djur har hittat på tex mars varför forskare riktar sig på att söka liv på land inte i dessa jord och väskor i andra planet jag tror tvärtom stenig exo planet betyder nästan lön löst att söka liv på mera lönt att söka liv på vårt sol system tex jupiter o saturnus och nepurnus uranus typisk gas jättar det är jag nästan säkert på att det finns maskar eller fiskar där det jag har provat dagg mask i vatten den lever hur länge som helst utan jord den lever länge i luft därför jag tycker ni ska prova ta dagg maskar här i från jorden till mars o se hur länge de dagg mask kan leva på mars varför inte prova ta med ett fisk i en glas låda till mars o se hur länge fiskar med mat + vatten på mars blir spännande om bi provar detta jag tror vatten kommer att koka på mars

  6. varför inte söka en gas jätte exo planet då är planet så stort så det blir större shans att det finns nån form av lera eller jord ellet tjär eller slem liknada att hita eller nåt flytande på exo planet tex lava eller svavel eller sånt då tror jag säkert finns fiskar där men i tex lera då tror jag det finns typ maskar det är ovanligt att den här planeten jorden har hav det är rätt ovanligt därför jag tror ju större planet ju storre shans att hitta väskor och gaser att forska på kanske finns insekter eller maskar eller fiskar kan vara i jupterns kärna där är full med jätte maskar det vet man aldrig men mycket intresserant att dyka i en eko planets hav kan vara flytande gas eller nåt men jag tror alla planeter merkius till pluto har nån liv under mark yta eller hav yta där finns fuktig någ att finnans liv men självklart inte samma väska som här på jorden de andra planeter runt vårt sol eller andra solar kan finnans liv men tror inte på så små planeter de är för nya de har inte utvecklat nog alla planeter blir gas jättar till slut jorden kommer att bli gas jätte långt framåt hav bildas när jorden blev större samma sak med jupiter eller nån exo planet om jag var forskare på nasa så skulle jag contera mig på vätskor på andra planeter o söka efter nåt liv i dess väskor vilken planet som helst jupiter eller exo planet eller måne eller vad som helst har nån provattex en aborre och en dagg mask i bensin vilka lever längst då

  7. hej jag har provat vet att havet är salt o vatten blandat här på jorden jag ochså smakat på sjöar det smakar som vanlig söt vatten men lite beskt men jag frågar om de en av de största sjöar i sverige är salt vatten jag tycker jag var där en gång det smakar då salt vatten är det sant ? men ni sa ni hittat vatten på exo planet men jag tror inte det är vatten du vet här på jorden skapas regn av de 3 olika gaser blir vatten som regnar men på exo planet det då tror jag att det är olika gaser som gör att det regnar där men jag tror det regnar flytande gaser eller havet är olja eller lera eller nåt som flyter men på mars där flyter torr sand istället för vatten men på jupiter finns flytande ochså de har skickat dit sond men den gick sönder det såg bilder på flytande hav det var rätt mörk bild det fanns regn och åska på jupiter men jag är osäket vad det flyter jag tror det är typ vatten men ändå lite andrunda mera svart där jag tror det är typ blandat söt vatten och flytande gas på nåt sätt jag skulle gärna smaka jupiterns hav vatten kanske den är ren alkohol det vet man aldrig det såg drick bart ut

Comments are closed.