Bild: Anders Hemlin
Stjärnan HAT-P-3 i Stora björnen sedd från Sandviken. Just när denna bild togs passerade en Jupiter-liknande planet framför stjärnan och gjorde den lite ljussvagare än vanligt. (Bild: Anders Hemlin)

Amatörastronomen Anders Hemlin från Gävle är troligen först med att från Sverige observera en planet utanför solsystemet med eget teleskop. Efter noga planering och noga databehandling lyckades han i lördags observera när planeten HAT-P-3 b befann sig framför sin värdstjärna och gjorde den tillfälligt blekare. Eller om man ska vara noga så lyckades Anders bilder fånga ögonblicket då stjärnan blev lite ljusare när planetens passage var över. Läs gärna hans rapport er på amatörernas forum Astronet. Observationerna gjorde han från sitt eget observatorium i Sandviken. Jag ringde upp Anders och gratulerade.
— Tack! Synd bara att det inte blev hela passagen. Det var för ljust vid början av kvällen.
Hur länge har du siktat på att kunna fånga en exoplanet?
— Det är väl ett halvår som jag försökt sätta mig in och ta reda på hur man ska göra observationerna.
Vad har du för planer nu? Ska det bli fler planeter framöver?
— Tanken är att man ska trimma och automatisera utrustningen mera, så att man kan driva ett eget projekt.
Upptäcka en exoplanet kanske?
— Att hitta en ny exoplanet är svårt, däremot går det alltid att hitta något annat roligt.

Planeten HAT-P-3 b som Anders observerade är ungefär lika stor som Jupiter men hälften så tung. Den ligger ynka 6 miljoner kilometer från stjärnan, en trettiondedel av avståndet mellan jorden och solen, och snurrar runt sin stjärna på lite mindre än tre dagar. HAT-P-3 b, som ligger 450 ljusår bort i stjärnbilden Stora björnen, upptäcktes 2007 av HATNet-projektet. Sedan ett par år tillbaka håller amatörastronomer runt om i världen koll på andra planetsystem i galaxen, bland annat genom projekten AXA och Transitsearch.
[Uppdatering 26/3: Först ut med svenska exoplanetobservationer var faktiskt en annan Anders i Skåne, redan 2003: läs om det här.]
Andra bloggar om: , , , , ,