Bild: Per Ahlin
Här kan du se Merkurius just nu från 60:e breddgraden strax efter solnedgången. Den 30 april ligger den dessutom nära stjärnhopen Plejaderna (bilden t h). Plejaderna syns då bäst i en liten kikare. Hos André Frankes Astroinfo finns fler bilder med Merkurius’ läge för olika platser. (Bild: Per Ahlin)

Merkurius är alltid svår att få syn på, eftersom den befinner sig så nära solen. Men ibland kan man få syn på den, strax efter solnedgången eller före soluppgången. Nu i slutet av april syns Merkurius extra bra, så se till att se den medan chansen finns!
Astroinfo finns fler bilder för olika breddgrader i Sverige, och hos Norrköpings Astronomiska Klubb kan du också se hur månen, Venus och andra himlakroppar står just nu.

2 KOMMENTARER

  1. Passa på att hitta Merkurius i kväll med hjälp av månens smala skära som står alldeles intill den lilla planeten!
    Tyvärr kan det dock vara så att molnen kommer i vägen på en del håll i landet… 🙁

Comments are closed.