Spaceweather.com uppger (tack Rymdnytt för tipset) att slutet är nu nära för rymdens mest kända verktygslåda. Den tappades bort under en rymdpromenad på Internationella rymdstationen i november 2008 och sedan dess har gradvis tappat höjd. Nu beräknas den slå ner över Stilla havets sydliga delar, långt ifrån land, omkring klockan 15 svensk tid måndagen den 3 augusti. Antagligen blir den en mycket ljusstark meteor, men frågan är om någon kommer att få syn på den.
Den som är sugen på meteorskådning får snart sitt lystmäte. Årets bästa meteorregn Perseiderna har enligt folket på Astronomiguiden redan smygstartat. Bästa tillfälle för stjärnfall och önskningar blir natten mot onsdagen den 12 augusti, gärna på morgontimmarna då månen sjunkit undan.

Foto: Peter Rosén
Peter Rosén fångade verktygslådan (sträcken ovan månen på bilden) från Stockholm i december 2008. Den väntas brinna upp i atmosfären under måndagen. (foto: Peter Rosén)

Christer Fuglesangs borttappade skruvmejsel från 2006 var för liten och ljussvag för att kunna följas som man kunnat göra med sin kollegas verktygslåda. Han skulle åkt till rymden denna vecka enligt tidigare planer. Mest troliga datumet är nu den 23 augusti: mer i hans senaste nyhetsbrev.