Foto: Robert Cumming
AlbaNova-teleskopet i Stockholm och månen, båda redo för LCROSS, i fredags morse. (Foto: Robert Cumming)

På fredag eftermiddag kl 13.32 slår NASA-sonden LCROSS ner på kratern Cabeus vid månens sydpol för att sedan leta vattenånga i de uppskrämda massorna (Metro, tidigare inlägg). Hålltider för händelsen finns här på LCROSS hemsida.
Sedd härifrån Stockholm ligger månen då bara nio månbredder över horisonten. Ändå så hoppas mina kollegor Göran Olofsson och H-G Florén kunna fånga händelsen med Stockholms universitets 1-meters AlbaNova-teleskopet. När jag pratade med H-G nyss höll han på att förbereda kameran som ska titta i infrarött ljus vid krocken. Troligen blir den en blixt, som det gjorde när sonden Smart-1 slog ner 2006. Men går den att uppfatta när månen är så pass nära horisonten? H-G tänker i alla fall försöka spela in händelsen.
– Vi kan ta bilder fort och lagra som en film, säger han. Å andra sidan vet vi inte hur känslig kameran är.
Sedan springer han bort i korridoren för att kontrollera hur det går för tekniker Uno Wänn, som fixar adapter så att kameran går att fästa vid teleskopet. Det är inte lång tid kvar och någon andra chans blir det inte.

Foto: Robert Cumming
Göran Olofsson skruvar ir-kameran på teleskopet. (Foto: Robert Cumming)

Svenska satelliten Odin kommer att kolla på krocken från rymden: läs mer hos Stockholms universitet.