20091019
Stoftmolnet 15 sekunder efter LCROSS slog ner, plåtad av en kamera ombord dess herdefarkost. Då hade det redan brett ut sig till en storlek på 6-8 kilometer, enligt NASA. (Bild: NASA)

…men inte mycket alls. Det visar bilder som skickades tillbaka från den kraterskapande månsonden LCROSS innan den slog ned och mötte samma öde som sin raketdel till föregångare (Astrowebb, New Scientist; tidigare rapport här). En bild släpptes häromdagen av NASA och den är inte snygg. Enligt projektledaren Alex Colaprete var den ljuset från uppskrämda stoftmassorna i svagaste laget men mer eller mindre i linje med forskarnas mest pessimistiska prognoser. Nu får vi vänta tills november för att få reda på om LCROSS-forskarna lyckats dra några slutsatser om förekomsten av vatten där vid månens kalla sydpol.