Eld och is: svala gasmoln, osynliga för vanliga teleskop, framträder i denna bild på ett område i Örnens stjärnbild tagen av Herschelteleskopet. Inuti de ljusa kärnorna på bilden drar det ihop sig till helt nya stjärnor. (Bild: ESA/SPIRE/PACS/Ph Andre)

Den 17-18 december samlades astronomerna bakom årets finaste nya rymdteleskop, Herschel, för att snacka ihop sig om sina nya resultat. Det var inte så mycket som offentliggjordes just då, men nu finns både Herschels nya bildgallerihemsida, en summering av de intressantaste nya bilderna och ett gäng snygga (faktiskt) spektra. Sverige har en hel del forskare som jobbar med Herschel, till exempel vetenskapliga projektledare Göran Pilbratt på ESA. Det är lite oklart vilka av de nya bilder som borde ha kvalat in på listan över årets bästa svenska rymdbilder, men Herschel har koll däruppe på det (resten av) det vinterkalla universum och mer kan vi vänta oss under 2010.