Du har väl bestämt dig för att se alla solsystemets planeter med egna ögon under 2010? Det är ju ett hederligt mål. Oavsett ambitionsnivå kan den här veckan bli en bra början, eftersom Venus är busenkel att se och dessutom visar vägen till sin blygare kompis Merkurius. Instruktioner då:

  1. Kolla att din klocka visar sommartid. Du kommer att behöva vara ute i skymningen och den är kort såhär års.
  2. Är det mulet i väster efter kl 19? Om det är det, sikta på imorgon istället. Hela veckan och en bit in på nästa går det bra det här.
  3. Klart i väster? Klockan som närmar sig 20? Ta dig då nånstans där du har fri sikt mot horisonten i väster.
  4. Jamen där är den ju! Den ljusa stjärnan lågt i väster är grannplaneten Venus. Den går faktiskt att hitta på dagtid om man vet var man ska titta (har du en Android-mobil så är Google Sky Map ett fantastiskt redskap för detta, för Iphone finns Star Map).
  5. Ser du Venus klart och tydligt så kan du kika efter hennes polare Merkurius lite till höger. Merkurius lyser svagare och du kan behöva en kikare för att vara säker på att du sett den.
  6. Merkurius och Venus ligger närmast varandra runt 3 april. Merkan kommer sedan upp en bit för att bli som bäst den 7 april och sen drar den sig tillbaka mot solen. Venus kan du se under hela april månad efter solnedgången.
  7. Planetparet får sällskap av den tunna månskäran den 15 (t h om Merkurius) och 16 (ovan Venus) april.

Senare varje (stjärnklar) kväll går det dessutom att kryssa Mars (högt i sydväst) och Saturnus (mellanhögt i söder). För att hitta dem, kolla vår stjärnkarta eller ladda ner Stellarium.