Askan från Eyjafjallajökull skapar kaos i flygtrafiken – här sedd från rymden av NASA-satelliten Terra. Kommer vulkanaskan dessutom att kunna färglägga månen? (Bild: NASA GSFC/JPL)

Tidigare vulkanutbrott, framförallt indonesiska Krakatau, har spytt ut askpartiklar med rätt storlek – strax under en mikrometer – för att göra att månen ser blå ut. Det händer när de små askkorn sprider långvågigt, rött ljus men släpper igenom blått ljus med sina kortare våglängder.
Askpartiklarna som mätts från isländska vulkanen Eyjafjallajökull innehåller helt klart många mycket små partiklar: det rapporterar till exempel den bloggande geologen Þrostur Þorsteinsson vid Islands universitet (klicka på grafen till höger). Under den kommande veckan blir månen mer framträdande på kvällshimlen. Redan nu är stjärnorna lite mer dämpade ljusa än normalt, enligt amatörastronomen Thomas Karlsson på Astronomiguiden. Något som förresten förutspåddes av Borås Astronomiska Sällskaps bloggare Bengt Erlandsson häromdagen. Blir månen blåare också? Vi får helt enkelt gå ut och kolla.
Bild på askpartiklar hos isländske astrofysikbloggaren Steinn Sigurðsson
Mer om blåa månar hos NASA
Mer om askan hos DN: här och här