Solstormen börjar den 3 april 2010. Klicka på bilden för att se hela animeringen hos ESA. (Bild: ESA/Belgiens kungliga observatorium)

Lördagen den 3 april fick solen sitt mest dramatiska utbrott på tre år. En så kallad massutkastning från vår stjärnas superheta omgivande korona som skickade en ström av energiska partiklar rakt emot jorden i 500 kilometer i sekunden. Det låter ju häftigt, men det här vär ingen speciellt kraftig solstorm, så det hände inget med våra kommunikationssystem som ju ligger i riskzonen när de allra värsta stormarna slår till. Den lilla och inte så kända solsatelliten Proba-2, i rymden sedan november 2009, fångade en spektakulär film av utbrottet som du kan se här hos ESA.
Själv har jag tittat ut på stockholmsstjärnhimlen de senaste stjärnklara kvällarna i hopp om att kunna skönja några gröna stråk, men förgäves. En som lyckats fånga norrskenet efter just den här solstormen är vår polare astrofotografen P-M Hedén. Från Funäsdalen fångade han bilder på otroligt vackra norrsken som finns här på hans blogg Klar himmel.


…och snart var partikelströmmarna framme vid jorden och för P-M Hedén uppe i Dalarna blev det en hel natts fotografering. Klicka på bilden och här för att se fler och större bilder. (Foto: P-M Hedén)

Att spåra och förebygga inför solstormar är viktigt men inte alls enkelt. Nya framsteg rapporterades i veckan vid britternas National Astronomy Meeting i Glasgow (pressmeddelande här och här). Ett gäng forskare har med hjälp av med två andra solsatelliter samt Kiruna-byggda instrument ombord på sonder vid Venus och Mars letat just vilka mätdata som bästa kan spåras längs hela den långa men snabba resan hit, medan ett annat team har använt bland annat lärdomar från svenska kraftnät för att förstå hur magnetiska stormar kan påverka våra elsystem.