Prisma-vaka på Hard Rock Café i Stockholm. Ovan t h: Rymd-Sverige samlas (i mitten fd minister Lars Leijonborg, nu styrelseledamot för Rymdbolaget). Ovan t h: Krister Sjölander tyckte vi hade förtjänat en t-tröja. Nedan t v: Rymdkanalens Arvid och Louise uppdaterade i realtid. Nedan t h: Bildskärmar visade Sven Grahn i samtal med inblandade, här bredvid ett ex av rymddanspop-föregångarna B52’s album Wild planet. (Mobilkort: Robert)

De svenska rymddansarna Mango och Tango är nu i omloppsbana runt jorden. Andreas och jag var nere på uppsändningsfesten i Stockholm (bildbevis av Rymdkanalen-Arvid här), där alla hade samlats för att fira och titta på uppsändningen vis livelänk från Jasnij-basen i Ryssland, och som även sändes live på Rymdkanalen. Visuellt såg vi bara animeringar och kartor, så trots all jubel var det först när Rymdstyrelsens generaldirektör Olle Norberg bekräftade att han fått sms från Jasnij att man kände helt säker på att det verkligen hade funkat.
Sedan strax efter klockan 18 kom Prismasatelliterna in i Kirunas radiohorisont, redan flera kilometer upp i sin nya bana, och Rymdbolagets tekniker kunde konstatera att de hade radiokontakt. Både upp och ner, något som uppenbarligen gick över förväntan bra.
– Det där var riktigt bra. Jag är skitnöjd!
Jag pratar med en påtagligt lättad Krister Sjölander, ingenjören som testat Mango och Tango och bloggat om det på Prismabloggen. Han vågade inte pusta ut förrän kontakten med kontrollrummet via Kiruna verkligen var på plats.
Krister var i Ryssland och gjorde de sista förberedelser inför uppsändningen, och var nära att nappa på ett erbjudande om att få vara där under uppsändningen. Men nu har han börjat jobba med ett raketexperiment som ska skickas upp maj 2011, och lämnar över Prisma-verksamheten till de som ska kontrollera satelliterna under uppdraget. Hur blir det med Prismabloggen då?
– Det blir mest rapporter på den engelska sidan. Men jag kommer att forsätta skriva då och då, försäkrar han.
Medieintresset verkar tillta: rapporter finns hos SR Ekot och Norrbottens Kuriren. Amerikanska Spaceflight Now har en ordentlig artikel och bekräftar att det även gått bra för franska solsatelliten Picard som åkte upp med Mango och Tango. Sverige är återigen i rymden och det känns riktigt bra.