I Stockholm på lördag bjuds det på framtidsvisioner i långt fler färger än rödgrönt och blått. Fem namnkunniga astronomer tar (*harkel*) parti för de planerade teleskopen som snart kan bli jordens allra största, och allmänheten bjuds in för att vara med och höra. Klockan 13 på ABF-huset på Sveavägen är det som gäller: detaljer hittar du hos Svenska Astronomiska Sällskapet.
Ytterst handlar det om huruvida Sverige vara med och bygga E-ELT i Atacamaöknen, SKA i Sydafrika eller Australien, gammastrålningens CTA och stora solgranskaren EST, alla spännande och vetenskapligt viktiga men givetvis inte billiga. Beslut om just E-ELT väntas i höst av Vetenskapsrådet med Karolinska institutets prof Juni Palmgren i spetsen och utfallet kommer att påverka alla andra projekt. Astronomerna kommer på lördag att lova hisnande upptäckter, men vilka ska vi satsa på? Mer om E-ELT och vad det innebär för Sverige och Europa kan du läsa i artikeln i Populär Astronomi 2010/2 (pdf).


Ska vi vara med och bygga 42-meters megakikaren E-ELT? Klicka för att se i mer rättvist storformat. Bild: ESO