Visst blev det mörkt på kvällen nu när vi gått över från sommartid till normaltid. Så när som den ibland betryggande, ibland irriterande gatubelysningen i våra städer. Astronomen och bloggaren Nando Patat skriver ibland om ljus och mörker. Nu har han varit på den internationella och tvärvetenskapliga konferensen Light Symposium 2010 som ägde rum i Stockholm förra veckan, och han rapporterar han på sin blogg. På symposiet samlades en brokig samling forskare och ljusdesigners för att prata allmänt om belysning, mörker och människan. Nando Patat var inledningstalare, men sedan tog han strid med ljusdesignern Kaoru Mende som vill göra den redan välbelysta megastaden Singapore ännu ljusare. Läs inlägget och få reda på hur det gick.
Att argumentera mot onödig belysning är inte helt lätt när stjärnorna och Vintergatan ändå oftast skyms av moln, men frågan är långt mer komplicerad än en kamp mellan astronomer och säkerhetsivrare. I DN skrev Karin Bojs nyligen om hur stadsfåglar enligt ny forskning påverkas av sin upplysta miljö (Science Express, P-M Hedén kommenterar).
Just nu kan du förresten delta i en internationell kampanj som ska kartlägga ljusföroreningar. I Great World Wide Star Count, som pågår fram till 12 november, ska synliga stjärnor räknas för att få fram hur mörk himlen är. Kampanjens resultat från tidigare år inte speciellt omfattande eller spännande, men jag är ändå sugen på att delta bara för att få berätta om hur just min göteborgska stjärnhimmel ser ut. Ganska ljus alltså, men bättre än Singapore i alla fall.