2011 blir ett ganska bra år för dig som vill skåda planeternas planet Saturnus. Vill du se dess ringar behöver du komma åt ett mindre teleskop, men redan med fältkikare är det lätt att se skillnad mellan Saturnus och vilken ljus stjärna som helst. Det är det som är grejen – Saturnus ser oftast ut som vilken ljus stjärna som helst. För att hitta rätt finns det olika tillvägagångssätt. Med en bra stjärnkarta kommer du långt, i synnerhet om du har underbara Google Sky Map eller liknande i mobilen, eller Stellarium på datorn.
Eller så kan du låta månen göra jobbet åt dig.


Månen pekar ut Saturnus och sin polare, stjärnan Spica, på morgonhimlen i januari 2011, sedan blir det fler tillfällen under våren. Titta lågt i sydväst.

Under årets första månader visar månen upp Saturnus under två dagar varje månad. Då ligger månen nära både Saturnus och den jämnljusa men lite blåare stjärnan Spica i stjärnbilden Jungfrun. Första gången blir nu i veckan på morgonen den 25 och 26 januari (låt dig bara inte distraheras av den mycket ljusare Venus som härjar samtidigt i sydost). Den optimala skådningstiden är lagom till frukost kl 07 (se bilden ovan för Stockholms horisont). Sedan nätterna mot den 21 och 23 februari under småtimmarna. Kvällsshow med trion blir det sedan den 21 och 22 mars, och sedan 16 och 17 april och 14-15 maj.

Blev det mulet trots allt kan du alltid trösta dig med att bläddra på nätet bland sonden Cassinis fantastiska närbilder på Saturnus och dess månar. Vill du se något helt färskt, kolla in en fin en animering av okända potatismånen Prometheus eller närbilder på kratriga Rhea.

2 KOMMENTARER

Comments are closed.