Idag börjar den 15:e upplaga av Vetenskapsfestivalen i Göteborg. Lyxigt för mig som redan bor i Göteborg och har det mesta inom gång (eller i alla fall spårvägs-) avstånd, men å andra sidan är jag inblandad i Onsala rymdobservatoriums program på festivalen och får således inte en lugn stund. Med jävvarnningen således avklarad presenterar Populär Astronomi rymdhöjdpunkterna i från festivalens program (läs hela progammet som pdf).

Framtida jätteteleskop upptäcker livstecken på andra planeter Svenska Astronomiska Sällskapet och Onsala rymdobservatorium har slagit ihop sina påsar och lockat professorerna Sofia Feltzing och John Conway för att berätta allt de vet om nästa generations jätteteleskop. E-ELT och ALMA i Chile, LOFAR under våra radionäsor i Europa och SKA som ska göra underverk i antingen Australien eller Sydafrika. fr 13, kl 19, Pedagogen

Från big bang till roboteran Paneldebatt om människan i universum där tänkare som Helle Klein och etikforskaren Nils-Erik Sahlin diskuterar med astronomerna Susanne Aalto och Nils Bergvall under ledning av Musse Hasselvall. sön 15, kl 13.00 på Pedagogen

Kreativitet i isolering ESA:s projektledare för den fejkade marsresan Mars 500, Jennifer Ngo-Anh, berättar om experimentet. ons 11, 13:00 på Nordstan och on 11 kl 18:00 på Universeum

Skapa storskaligt! På Onsala rymdobservatorium tänkte vi ta festivalens tema – kreativitet – på allvar och ge folk en chans att tänka riktigt galet stort. Hitta på hur man kan skapa en stjärna, galax, beboelig planet eller jätteteleskop, och sen få reda på hur forskarna gör. Du möter inte bara astronomer utan även en fullskalig antenn från nya radioteleskopet LOFAR. Och den är stor! sö kl 11-12, Nordstan, och följs direkt av…

Slottspod – astronominyheter för alla Populär Astronomis favoritkonkurrent, astropoddsändningen Slottspod, uppträder för första gången nånsin live inför publik. Det är stort. På scen Katja Lindblom och Emanuel Blume, antaligen med gäster. sö 15 kl 12-13, Nordstan

Aeolus – vindmätning från rymden med laserteknik ESA-satelliten Aeolus åker troligen upp i rymden 2013. Anders Elfving från ESA bossar över projektet och här berättar om den. to 12, kl 11:00, Nordstan och to 12, kl 18, Universeum

Gladlynt vetenskapshistoria med Hallands kammarmusikensemble Hallandsprofilerna Charlotte Helin och Arne Sikö tar sitt tvärvetenskapliga sätt att se på kulturen och vetenskapen upp till Götet. Räkna med lite astronomi. lö 14, 13:30 Nordstan och kl 17-18 på Pedagogen

Borra efter liv på Mars Från RUAG Space kommer Torbjörn Hult och berättar om ESA:s planerade ExoMars och dess grävande strövare. on 11, kl 19:00, Universeum

Vetenskapsroulett Göteborgs fina pariserhjul laddas med forskare redo för snurr och samtal. Bland dem hittar du (om du har tur) astronomen Marie Rådbo, som ska samtala om liv i universum, och marsforskaren Andreas Johnsson, som konverserar gärna om sina forskningsresor till Svalbard. ti 10 maj, kl 17-18, Göteborgshjulet

Bussutflykt till Onsala rymdobservatorium På lördag går två gratis bussar ut från Göteborg till Råö i Norra Halland. Hälsa på 20-meters- och 25-metersteleskopen och få höra om radioastronomi och geoforskning. lö 14, avgång 10:30 eller 14:00 från Gibraltarg/Chalmers tvärgata

Är vi ensamma i universum? undrar den alltid lika underhållande och tankeväckande Marie Rådbo från Göteborgs universitet. fr 13, kl 12:00, Universeum

Satellitnavigering i vår vardag handlar om Europas nya GPS-ersättaren Galileo. Magnus Bonnedal från RUAG Space håller låda. to 12, kl 19, Universeum

Finns det norrsken på neutronstjärnor och vita dvärgar? Astrofysikern Ulf Torkelsson har koll på vackra fenomen på de mest extrema stjärnorna. lö 14, kl 10, Vasa A, Vera Sandbergs allé 8

Experimentverkstan Festivalens skolprogram pågår för fullt och Experimentverkstaden är en höjdpunkt. Där har Onsala rymdobservatorium sitt hörn för rymdmeck (och en alldeles nytt fint stjärnhimmelstält signerat Charlotte Helin). Ett måste för barnen. lö 14 och sö 15, kl 11-17, Betonggården 5, Chalmers