Vattenspår? Bilder på Mars från sonden MRO visar förändringar med årstiden i kratern Newton. (Bild: NASA/JPL/University of Arizona)

Rinner det vatten på Mars? Inget solklart bevis finns. Men nu kommer ännu en upptäckt som lockade pekar åt något blött och flytande som kommer och går med årstiderna. Forskningsartikeln hittas i förra veckans nummer av tidskriften Science (sammanfattning här). Den omfattande spridningen ut i världens nyhetmedier har sitt ursprung i ett pressmeddelande hos NASA.  Bakom de nya bilderna ligger kameran HiRise ombord på sonden MRO, och HiRise-teamet på University of Arizona har en särskild sida med en massa animerade bilder på de märkligt föränderliga spåren i sanden. I svenska medier har nyheten täckts av Aftonbladet, DN, SVT Rapport och Vetenskapsradion, som bett göteborgske marsforskaren Andreas Johnsson kommentera. Han är optimistisk att spåren verkligen tyder på vatten. Ekot intervjuar astrobiologi-inriktade stockholmsastronomen Garrelt Mellema som påpekar att andra, spektroskopiska observationer ännu inte kunnat bekräfta vattnets signatur från dessa ställen. Mars är alltjämt ett av ställen i solsystemet där vi kan hoppas att hitta spår av annat liv än vårt; senare i år åker dessutom ännu ett rörligt laboratorium dit för att kolla läget. Strövaren Curiosity ska till marskratern Gale (fick vi reda på nyligen) för att ytterligare sätta press på eventuella före detta marsianer att visa upp sig. Men vår röda granne har – du kanske minns de föränderliga men torra bäckravinerna – lurat oss förr.