Har du sett komet PanSTARRS ännu? Det är inte för sent: här kommer några nya tips.

  Karta: Per Ahlin
  Kometen bleknar men syns allt senare på kvällen under mars och april. (Karta: Per Ahlin)
 1. Vänta två timmar efter solnedgången. Kometen är på väg ut ur solsystemet och inte lika ljus som tidigare. Just nu betyder det kl 20:15 i landets västra delar, en kvart eller en halvtimme tidigare i öster. Du hittar kometen bäst med hjälp av en liten fältkikare men från en mörk plats kan den ses ett tag till med blotta ögat.
 2. Foto: Robert Cumming
  PanSTARRS från centrala Göteborg: min egen bild visar hur lätt det är att fånga kometen även utan en massa utrustning.
 3. Titta efter en suddig stjärna lågt i nordväst. För att kunna se kometen behöver du en klar horisont mot nordväst. Kan du stjärnbilden Perseus så titta rakt under den. Skanna annars en utsträckt näve (10 grader) över horisonten. Svansen står rakt uppåt och bort från solen som ligger en bit under horisonten.
 4. Kolla in alla tjusiga bilder på kometen – eller ta en själv. På svenska Astronet och internationella spaceweather.com finns en massa bilder på kometen och dess lysande stoftsvans som solvinden blåst bort, tiotals miljoner kilometer ut från den steniga, dammiga kärnan. Här kan det hända saker: bland annat har Peter Rosén i Stockholm sett tecken på att kometen kanske håller på att splittras.
 5. När kometen bleknar kan du börja tänka på kometen ISON som ska komma i november/december. Blir den en stor komet som alla kan få se till frukosten och till eftermiddagskaffet i början på december? Det återstår att se.

2 KOMMENTARER

 1. Kikade lite på Panstarrs i går kväll där den smyger förbi Andromedagalaxen i samma synfält i fältkikaren. Ganska lika faktiskt om inte kärnan i den ena vore förskjuten ut mot kanten. Magnituden kan väl då ännu vara runt +4 för kometen om man jämför med M31. Är det inte lite bättre än prognos, eller..

Comments are closed.