Såg du den mellan meteorerna? Vår systergalax M31, eller Andromedagalaxen, syns för blotta ögat från mörka platser. Med ett stort teleskop ser spiralen maffig ut, men för de flesta instrument är Andromeda alldeles för stor på himlen för att kunna avbildas i ett svep. Nya vidvinkelkameran HSC, Hyper-Suprime Camera, på det japanska Subaruteleskopet på Hawaii löser detta: dess nya bild på hisnande 870 megapixlar tål att betrakta länge. Klicka för att se i största möjliga version.

Bild: HSC Project / NAOJ
Subaruteleskopets nya bild av Andromedagalaxen, 2,5 miljoner ljusår bort. Klicka för att se en mer högupplöst version på 35 megapixlar. (Bild: HSC Project / NAOJ)

Studier av hur galaxen rör sig över himlen har visat att den kommer att gå samman med vår galax Vintergatan om några miljarder år.
Just nu är Andromedagalaxen vacker och fascinerande. Vill du kolla närmare på den kan du delta i Andromeda Project, ett medborgarvetenskapligt initiativ där du själv kan leta efter okända stjärnhopar i galaxens utmarker.
Eller varför inte gå ut och fotografera själv? På svenska sajten Astronet kan du träffa andra som gjort det och kolla deras bilder på M31 och andra galaxer (jag gillar särskilt Jonas Grindes).

Bild: HSC Project / NAOJ
En galax som vår egen i närbild. Finns solar med bebodda planeter bland Andromedas otaliga stjärnor? Här en bild från nära galaxens kärna. Kolla även Subarus läckra panoreringsvideo över galaxen. (Bild: HSC Project / NAOJ)

3 KOMMENTARER

  1. Det har råkat komma med en bokstav (versalt l för att vara exakt) i änden på bildlänken. Men får man bara bort den så är bilden fantastisk.

Comments are closed.