Mörkret är tillbaka och för rymdälskare börjar säsongen med meteorregnet perseiderna som får ännu ett kanonår 2013. Här kommer våra bästa tips. Nu kan du få se stjärnfallet och uppleva ett av årets häftigaste astronomiska fenomen. Sedan fortsätter astrohösten med Astronomins dag och natt och toppar med komet ISON. Men först meteortipsen!

Foto: Alexis Brandeker
En riktigt ljusstark perseid lyser i samma nyanser som norrskenet – och lämnar ett rökspår som visar hur vindarna blåser många mil upp i atmosfären. Foto av stocksholmsastronomen Alexis Brandeker, togs från Gränna natten mot måndag.

 1. Meteorer: inkommande kometgrus som tecknar snabba streck på himlen. I augusti varje år åker jorden rakt in i ett moln av grus och småstenar i rymden som en gång lossnat, tack vare solens värme, från kometen Swift-Tuttle. Gruskornen kommer i rasande fart – 60 kilometer i sekunden! De bromsas av atmosfären och hettar upp luften framför dem. Mellan 120 och 70 kilometer ovan jord är inbromsningen så kraftig att ljuset från hetluften kan ses ändå från marken som en meteor. Hettan får gruskornet att gå sönder och dunsta bort helt.
 2. Hitta en mörk plats och titta upp! Vill du se meteorer måste det vara stjärnklart. Ta dig bort från stadsljuset, gatlampor och titta dit himlen är mörkast. Då har du goda chanser att se meteorer under 9-12 augusti.
 3. Perseiderna toppar under måndag kväll den 12 augusti. När jorden far in i perseidmolnets tätaste del är det troligen norra Ryssland som sitter på första parkett, men Sverige ligger utmärkt bra till. Under småtimmarna natten mot tisdagen kan du få se en meteor i minuten om himlen är mörk.
 4. perseiderna2013_500
  Vilka nätter kan du se perseiderna? Om stjärnfallet beter sig som förra året blir natten mot tisdag den 13 augusti allra bäst. Maxantalet meteorer gäller under optimala förhållanden (så kallad ZHR). (Grafik: Populär Astronomi, data från IMO.net)
 5. Gå ut så sent som möjligt. Enstaka perseider kan du kanske se så fort mörkret fallit, men ju längre du väntar desto fler blir det. Meteorerna ser ut att strömma från en punkt i stjärnbilden Perseus som ligger högre på himlen under småtimmarna än under kvällen.
 6. Rusta dig för natten. För meteorspaning behövs inget teleskop – filt och bekvämt liggunderlag är viktigare. Varm choklad och en kompis höjer den vetenskapliga stämningen. Kikare är bra att ha – men bara utifall du lockas att titta på annat på himlen.
 7. Se rymdstationen, Jupiter och din hemgalax. En mörk augustihimmel är fantastisk även utan meteorer. Den Internationella rymdstationen dyker upp under kvällen och syns som en tjock och ovanligt ljus stjärna som under några minuter rör sig från höger till vänster, rätt lågt i syd. Hålltider: kl 23:17 den 9 augusti, 22:39 den 10; tre gånger på söndag kväll, 21:41, 23:16 och 00:05, på måndag kl 22:28 och tisdagen den 13 dyker den upp 21.40, 23:16 och 22:27. Småtimmarsskådare får sällskap av planeten Jupiter: den kommer upp i nordost strax efter midnatt sedd från Luleå och cirka två timmar senare sedd från västra Götaland. Har du en riktigt mörk observationsplats ser du också Vintergatans mäktiga band i syd och sydväst. Ser du den så kan du också se ända ut till Andromedagalaxen med blotta ögat, hela 2,5 miljoner ljusår bort.
 8. Håll utkik för eldklot. Bland perseiderna kommer även många lite större stenar som syns som ljusstarka eldklot eller bolider: för dig som aldrig sett en riktigt ljusstark meteor ger perseiderna årets bästa chans att få syn på en, tipsar NASA. Stenar som klarar sig ändå ner till marken kallas meteoriter: sådana förknippas sällan med meteorskurar som perseiderna. Är du rädd för stora farliga meteorer som superboliden över Tjeljabinsk i februari 2013? Ha förtröstan: astronomers intresse för att hitta och avvärja farliga asteroider har sällan varit större, EU-finansierade projektet NEOShield är ett exempel.
 9. Komet och folkfest att se fram emot. Perseiderna älskar vi, men snart kommer det mer astronomiskt spännande i höst. Den 28 september blir det för andra gången Astronomins dag och natt i hela Sverige, och i november och december blir vi (hoppas hoppas!) bjudna på årets mest omtalade astronomiska fenomen: komet ISON.
Foto: Robert CummingSå här stora är stenarna som skapar meteorer. Händer: Asta Pellinen-Wannberg. Foto: Robert Cumming.

Vill du veta mer om rymdstenar, rymdgrus, meteorer, meteoriter och asteroider? Sånt har vi ofta i pappersversionen av Populär Astronomi (så får du tag i den). Läs till exempel om meteorforskaren Asta Pellinen-Wannberg, och hur hon ser på dessa Små stjärnor som faller. Eller läs Kan vi spåra rymdstenarna?, om eldklot och meteoritjakt av astronomen Eric Stempels.

Foto: © Peter Rosén
Perseiderna kan du se runt den 12 augusti, de ljusaste till och med från storstaden. På bilden: astrofotografen Peter Rosén fångade en perseid 2012 som framgångsrikt konkurrerade med det upplysta Stockholm. (Foto: © Peter Rosén; klicka för att se hela bilden)

7 KOMMENTARER

 1. Tips på riktigt mörka platser i Stockholmsområdet? Gärna söder om stan då jag inte vill köra så långt.

 2. @Lars och @Micke: Perseus kommer upp i nordost under natten men det är inte där de flesta meteorer syns. De snabba spåren kommer visst därifrån men stirrar man där missar man de spektakulära som far rakt över huvudet på en.
  Så bästa råd är alltid: titta rakt uppåt eller dit himlen är mörkast!

 3. Var utanför Örsundsbro och såg flera rakt ovanför och i söder än från nordost. De flesta fyllde på utmed vintergatsbandet. Dock bara ca 25-30 per timme. Tittade från 22 till 03.

 4. I Öregrund med blicken mot söder såg jag fem ”visslare” i natthimlen. Det räckte nog att jag tittade bort 1 sekund för att missa lika många. Tjusigt och mäktigt!

Comments are closed.