Film: Jouni RaunioMåndagens mycket ljusstarka meteor över Västerbotten syntes ända från Tammerfors. Videoupptagning: Jouni Raunio

Måndagen den 21 oktober kl 19:46 slog ett ordentligt eldklot ner över Västerbotten. Rapporter om ljusfenomenet förekommer i flera tidningar (VK, Norran, allehanda.se).
– Hela himlen lyste upp blå-lila, lyder en rapport i Västerbottens-Kuriren.
Den finländska astronomitidningen Tähdet ja avaruus har nu gjort en sammanställning av observationer från Finland som visar att meteoren exploderade i atmosfären på 36 kilometers höjd mellan Umeå och Skellefteå. Händelsen fångades dessutom av en meteorkamera så långt bort som Tammerfors. Läs artikeln i Tähdet ja avaruus.

Bild: Mikko Suominen/Tähdet ja avaruus/Celestia
Meteoren över Norrland den 21 oktober 2013. Banan räknades fram från observationerna i måndags kväll av Esko Lyytinen. Bild: Mikko Suominen/Tähdet ja avaruus/Celestia

På den finska sajten Taivanvaahti blev händelsen årets hittills mest sedda meteor, med hela 153 rapporter. Som vi tidigare skrivit finns finns det ännu inget svenskt motsvarande till de rapporteringssystem och meteorkameror som finns i Finland och i Danmark (stjerneskud.info).