NASA har släppt nya bilder på dvärgplaneten Ceres, nu när sonden Dawn svävar bara 7200 kilometer ovan ytan. Detaljerna blir skarpare och de ännu oförklarade ljusa fläckarna framträder i mer detalj. Definitiva svar från forskarna om vad det är som lyser, ja de väntar vi ännu på, men de nya bilderna är fascinerande. Kolla här:

Bild: NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA
De ljusaste ljusa fläckar på Ceres blir mer komplexa men är fortfarande mystiska. (Bild: NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA)

En kvalificerad gissning är att forskarna ännu inte är överens om en tolkning. Dawns vetenskapliga projektledare Christopher Russell vid University of Los Angeles, citeras i NASA:s pressmeddelande.
– Dawn-forskare kan du dra slutsatsen att det intensiva ljuset från fläckarna skapas av solljus som reflekteras av extremt reflektivt material på ytan, möjligen is, säger han.

Tysklands rymdflygstyrelse DLR är också med i Dawn-projektet, och deras forskare leds av Ralf Jaumann. Han citeras i DLR:s senaste nyhetsuppdatering som citerats på bland annat tyska sajten Astronews.
– Det skulle kunna vara färsk is, det skulle kunna vara salt – där går åsikterna ännu isär, säger han.

(Bild: NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA)Lilla Ceres har en diameter på 950 km: samma som sträckan mellan Stockholm och Kiruna. Bilden är från 30 april 2015. (Bild: NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA)

Det kommer blara fler bilder och andra mätningar från Dawn framöver, så det är inte konstigt att officiella uttalanden är glesa om vad fläckarna har att berätta. Men slutsatserna när de kommer kan bli spännande. I en färsk forskningsartikel summerar planetvetaren Timothy Titus läget för vattenis på Ceres före Dawns besök, och drar slutsatsen att is på Ceres, åtminstone utanför polartrakterna, skulle bara avdunsta om den inte fylls på tack vare någon värmekälla: vulkanaktivitet är ett hett tips, och radioaktiva ämnen kan också bidra. Det finns bevis sedan tidigare för att Ceres ibland sprutar ut is i rymden.

Läs vår tidigare rapport om Ceres och vad Dawn sett där.

I Populär Astronomis nästa nummer, som utkommer ca 10 juni, kan du upptäcka solsystemets dvärgplaneter – Ceres och Pluto och de andra – och varför alla snackar om dem just i år.

3 KOMMENTARER

  1. det kan inte vara så enkelt som att det faktiskt är sonden dawn som reflekterar solljus på ceres? Eftersom att ljuset ”delat sig” så kan solens vinkel på dawn påverka det? att det lyckas bli en sådan ljuspunkt kan ju bero på ett reflektivt material på ceres yta? 🙂

  2. @Molly: Kul idé – men Dawn är alldeles för liten för att kunna reflektera tillräckligt mycket solljus. De ljusa fläckarna rör dessutom inte på sig relativt resten av Ceres.

Comments are closed.