De senaste decennierna har astronomer upptäckt den ena exoplaneten efter den andra. Även om man länge hade misstänkt att planeter är vanliga runt andra stjärnor, var det först 1992 som man lyckades detektera en av dem. Därefter har det gått fort – idag känner man till närmare tvåtusen exoplaneter. Nu ska några av dem döpas, och du är välkommen att hjälpa till.

The diversity of exoplanets is large — more than 800 planets outside the Solar System have been found to date, with thousands more waiting to be confirmed. Detection methods in this field are steadily and quickly increasing — meaning that many more exoplanets will undoubtedly be discovered in the months and years to come. As an international scientific organisation, the IAU dissociates itself entirely from the commercial practice of selling names of planets, stars or or even "real estate" on other planets or moons. These practices will not be recognised by the IAU and their alternative naming schemes cannot be adopted.
En konstnärs idé om hur himlen kan se ut från en exoplanet. Bild: IAU/L. Calçada.
rosta_exoplaneter_fyren_muminRösta på planeterna Lillamy, Mumin och Mårran runt pulsaren Fyren – klicka på bilden för att stödja det svenska förslaget.

Ansvaret för att namnge astronomiska objekt vilar på International Astronomical Union (IAU). I ett projekt som startades för ungefär ett år sedan valde en arbetsgrupp inom unionen ut 20 kända exoplanetsystem – som alla, med något undantag, har det gemensamt att moderstjärnan är synlig för blotta ögat – och uppmanade sedan intresserade att inkomma med namnförslag (vid har tidigare skrivit om det här). Namnförslagen föreligger nu, och sedan någon tid finns det möjlighet att rösta på de förslag som man gillar bäst. Då det är inbyggarna i 20 system som ska namnges, och då det finns flera namnförslag för varje system, så handlar det i praktiken om 20 olika omröstningar. Man kan emellertid bara rösta en gång på varje system.

rosta_exoplaneter_carl_dotAstronomisk Ungdom har föreslagit namnen Carl och Dot för exoplaneten 51 Peg och dess planet – klicka på bilden för att rösta om dem.

Klicka här för att komma till omröstningen. Sen är det bara att klicka in sig på något av systemen, läsa förslagen (och motiveringarna) och lägga sin röst. Observera att du vid varje omröstning måste bekräfta att du inte är en internetrobot.

Så nu gäller det: Ska till exempel solsystemet 47 Ursae Majoris få finska namn – Päivä, Aamu och Ilta – eller japanska – Kame, Turu och Koi? Och, kanske viktigare, ska planeterna runt stjärnan med den kryptiska beteckningen PSR1257+12 döpas om till Rockie, Andie och Rollie (det vill säga Rock’n’Roll), eller ska de, som Markus Janson föreslagit, heta Lillamy, Mumin och Mårran? Inte alldeles enkelt.

Omröstningen avslutas den 31 oktober (UT 23:59). Resultaten kommer att tillkännages i mitten av november. Då vet vi om rätt namn vann.

2 KOMMENTARER

Comments are closed.