Bild: NASA and The Hubble Heritage Team (STScI/AURA)
Ljudvågor i rymden – eller i alla fall stjärnvind med bågchock nära stjärnan LL Orionis – gestaltar musiken på hemsidan för Sfärernas musik. Bild: NASA/Hubble Heritage Team (STScI/AURA)

Det har varit en bra sommar för astronomi i radio. Har du lyssnat?

Foto: Sveriges radioBengt Gustafsson och Boel Adler (Foto: Sveriges radio)

I serien Sfärernas musik gör uppsalaprofessorn Bengt Gustafsson en musikalisk resa genom universum, eller en kosmisk resa genom musiken. Det är populärvetenskapligt men också historiskt, reflekterande, och kul. Rymdens alla fenomen – inflation, svarta hål, stjärnvindar – förklarar Gustafsson på sedvanligt träffande sätt.

Men det är bara inramningen: musiken får på sina många olika sätt lotsa dig in i det okända. Universum är för stort för att greppa, och det är precis sådant som musik är till för. Resultatet blir ett slags ljudets Cosmos, en personlig resa i samma anda som Carl Sagans och Neil deGrasse Tysons berömda tv-serie.

Det är tydligt att Gustafsson känner sig aningen mer bekväm med estnisk konstmusik än med rapparen Promoe (hans Inflation är såklart med) – men alla slags musik får vara med. De tvära kasten visar att ingen har monopol på att göra kosmiska ljudbilder.

Sfärernas musik går i Sveriges radio P2 på söndagkvällar samtidigt som reprisen av Sommar i P1, men du kan också hitta alla avsnitt på nätet. Programmet har gjorts av Gustafsson tillsammans med producenten Boel Adler.

Bild: ESO/S. Seip
Lyssna eller se? Radioteleskopet SEST i Chile får illustrera avsnittet om att observera kosmos i Sfärernas musik. (Foto: ESO/S. Seip)

Sveriges rappaste astronom Maria Sundin har också fått en sommarserie i Sveriges radio. Under rubriken Lyssnarens guide till galaxen har hon levererat astronomiska kunskaper i samtal med programledarna för P4 Extra. Där Bengt Gustafsson fått bre ut sig har Maria Sundin istället fått fatta sig kort och koncist om både aktuella och klassiska rymdfenomen, som till exempel om planeten Kepler-452 b. Bra grejer, även om jag tycker att Maria kommer mer till sin rätt när hon får vara rolig också, som i inslagen Rapport från rymden i P3:s Christer och Morgan rapporterar.

På poddfronten har sommaren bjudit på ett andra avsnitt på Astronomisk Ungdoms Rymdpodd, med saftig intervju med uppsalaforskaren och författaren Ulf Danielsson, aktuell med boken Mörkret vid tidens ände.