Infographic displaying a breakdown of the winning names and brief descriptions of the chosen names. As announced on 15 December 2015, names for 31 exoplanets and 14 host stars, voted for by the public, were accepted and are to be officially sanctioned by the IAU. The winning names are to be used freely in parallel with the existing scientific nomenclature, with due credit to the clubs or organisations that proposed them.
De nya exoplanetnamnen på en och samma bild: för hela listan se sajten NameExoWorlds.org eller IAU:s pressmeddelande.

Nu får även de kända planeterna utanför solsystemet riktiga namn. Den Internationella astronomiska unionen IAU:s namntävling är avgjord och på IAU:s hemsida finns hela listan över nya namn för kända exoplaneter och deras värdstjärnor.

De svenska förslagen gick inte igenom. Muminnamnen för planeterna kring pulsaren PSR 1257+12 fick knappt 8 procent av rösterna för pulsarsystemet. Planeterna som vi hoppades skulle få heta Lillamy, Mumin och Mårran blir istället Draugr, Poltergeist och Phobetor.

Sagan-inspirerade Carl och Dot för 51 Pegasi, Astronomisk Ungdoms förslag, gjorde något bättre ifrån sig med nästan 12 procent av de avlagda rösterna.

Många figurer från Norden och dess mytologi är ändå med på listan över nya planetnamn.

Sveriges astronomiska superkändis, danske Tycho Brahe, får en egen planet. Han tar plats tillsammans med andra astronomiska pionjärer från 1500- och 1600-talen runt stjärnan Copernicus, tidigare bäst känd som 55 Cancri. Dess planeter heter nu Galileo, Brahe, Lippershey, Janssen och Harriot.

Bild: NASA/JPL/Caltech
Exoplaneten Brahe i celebert sällskap: planetsystemet runt stjärnan Copernicus, aka 55 Cancri, i stjärnbilden Kräftan.

Stjärnan 55 Draconis i stjärnbilden Draken kallas nu Fafnir. Dvärgen Fafner, som han heter på svenska, förvandlade sig enligt de nordiska sagorna till drake. Stjärnans planet, tills nu 55 Draconis b, får heta Orbitar framöver.

Bland pulsarplaneterna hos PSR 1257+12 finns Draugr, som också har nordisk härkomst. Bakom det namnet ligger de nordiska myternas mest zombielik figur draugen. Pulsaren själv, som får heta Lich, är en av mycket få pulsarer med egennamn.

Likaså får den bland astronomer välkända stjärnan Epsilon Eridani och dess planet nordiska namn: stjärnan Ran och planeten Ægir efter havsgudinnan och hennes make.

Ett av planetsystemen står utan nya namn trots att den ingick i omröstningen – av politiska skäl. Överlägset flest röster för stjärnan Tau Bootis och dess planet gick till förslaget om att döpa dem efter det indiska aktivistparet Shriram ”Matt” Sharma och hans fru Bhagavati Devi, men IAU:s regler ska inte namn på personer som är kända för politiska, religiösa eller militära aktiviteter få användas.

Spår av dagens politik finns ändå kvar i de namn som godkändes. Planeten som kretsar kring stjärnan Errai i stjärnbilden Cepheus ska kallas Tadmor efter den anrika staden i Syrien som är vida känd som Palmyra. Namnet Palmyra nominerades av Syriens astronomiska sällskap med draghjälp av en Youtube-video.

Andra nya planetnamn som är värda att lägga på minnet:

  • Dagon – namnet på en semitisk gud som var till hälften fisk – är det nya namnet för den kontroversiella planeten Fomalhaut b.
  • 51 Pegasi b, som 1991 blev den första bekräftade exoplaneten hos en vanlig stjärna, heter nu Dimidium. Dess sol kallas nu Helvetios efter planetupptäckarteamets hemland Schweiz.
  • Den spanska litteraturens mest kända figur Don Quijote förevigas i ett planetnamn. Den sydliga stjärnan My Arae (som nätt och jämnt går att skåda från Spanien) heter nu Cervantes, med planeterna Quijote, Dulcinea, Rocinante och Sancho.
  • Ingen av de nya planeterna går att se på himlen ens med stora teleskop, men titta mot den ljusa stjärnan Pollux i stjärnbilden Tvillingarna så kan du få in en och annan foton i ögat som studsat mot planeten Thestia.
  • Den banbrytande antika astronomen Hypatia, känd bland annat från filmen Agora (2009), ger sitt namn till planeten som tidigare hetat Edrasich b, också i stjärnbilden Draken.
  • Stjärnan 18 Delphini i Delfinens stjärnbild heter nu Musica, och dess planet Arion (efter en musiker i det antika Grekland som ska ha räddades till livet av delfiner).
  • Thailand intar stjärnhimlen med stjärnan Chalawan (f.d. 47 Ursae Majoris, efter krokodilkungen med samma namn) och planeterna Taphao Thong och Taphao Kaew.

Hela listan hittar du på sajten NameExoWorlds.org och i IAU:s pressmeddelande.

2 KOMMENTARER

Comments are closed.