Solsystemets största ännu namnlösa himlakropp är större än vi trodde. Det visar nya mätningar från två rymdteleskop: NASA:s Kepler och europeiska Herschel, som publicerats av ett ungerskt forskarlag lett av astronomen András Pál (se forskningsartikeln på ArXiv och pressmeddelandet hos NASA).

Dvärgplaneten, som har beteckningen 2007 OR10 och smeknamnet ”Snövit”, upptäcktes för nio år sedan av ett forskarteam lett av Meg Schwamb – tillsammans med Plutos baneman, Mike Brown, och David Rabinowitz.

– Tidigare har vi inte vetat tillräckligt mycket om 2007 OR10 för att kunna ge den ett namn som skulle göra den rättvisa. Nu tror jag att vi kommit så långt att 2007 OR10 kan få sitt rättmätiga namn, säger Meg Schwamb.

Den ligger i solsystemets utkanter, i Kuiperbältet där också Pluto håller till, men har en avlång bana som tar den dubbelt så långt ut som Pluto någonsin når (mellan 34 och 101 gånger jordens avstånd från solen).

Dvärgplaneten Eris fick sitt officiella namn 2006; ända sedan upptäckten har 2007 OR10 varit den största av solsystemets himlakroppar som ännu inte fått ett officiellt namn.

Grafik: Populär Astronomi
Så stora är dvärgplaneterna i solsystemet, jämfört med jorden och månen. (Grafik: Populär Astronomi)

Med hjälp av Keplerteleskopet mätte forskarna upp hur ljuset från dvärgplaneten förändrades. Det fanns ett mönster i mätningarna som de tolkar som att den roterar – fast långsammare än man hade väntat sig av tidigare mätningar. Tillsammans med nya bilder i infrarött ljus från Herschelteleskopet kunde de göra de bästa uppskattningar hittills av dess storlek: den har en diameter på 1535 kilometer (med 75-200 kilometers felmarginal).

Smeknamnet visar sig också vara felvalt: enligt de nya mätningarna är ”Snövit” betydligt mörkare än både Pluto och Eris (som är ett av solsystemets allra glansigaste objekt).

På listan över solsystemets största dvärgplaneter intar nu 2007 OR10 tredje plats bakom Pluto och Eris. Den som får maka på sig i listan är Makemake – 1430 km tvärsöver – som upptäcktes 2005 av just Mike Brown och hans team.

Bild: NASA/ESA/A- Parker SWRI
3:a eller 4:a? Makemake med måne enligt NASA:s rymdkonstnär.

Nu är de nya uppskattningar inte så bra som att Makemake kanske ändå förblir trea på dvärgplanetstoppen – felmarginalerna är stora. Och större kroppar kan återstå att upptäckas långt ut i solsystemet – det vet vi inte minst sedan Planet 9 lanserades i våras. Vinner ändå 2007 OR10 kan Makemake-fansen trösta sig med att den nu också har en måne. Upptäckten, av Hubbleteleskopet, kom i april (se pressmeddelande från NASA). Utöver Pluto och dess fem månar har även dvärgplaneterna Eris, Haumea, Orcus och Salacia alla månar.

Ska 2007 OR10 nu också få ta plats i Sweden Solar System, världens största skalmodell av solsystemet? Det får vi hoppas. En modell med diameter 7,7 centimeter – stor som en innebandyboll – skulle kunna placeras mellan 255 och 750 kilometer från Stockholm, till exempel Karlstad, Arjeplog eller varsomhelst väster om Karlstad eller söder om Oskarshamn. I dagens Sweden Solar System finns flera dvärgplaneter, bland dem Eris i Umeå, men Makemake och flera andra saknas ännu.

Läs även vår artikel Alla älskar dvärgplaneterna av Katja Lindblom i Populär Astronomi 2015/2.

 

1 KOMMENTAR

Comments are closed.