De olympiska spelen står för dörren och som bekant äger spektaklet denna gång rum i Brasilien. Oavsett grad av sportintresse är detta anledning nog att ägna extra uppmärksamhet åt landets flagga, Bandeira do Brasil.

Många länder har flaggor med stjärnor, månar eller solar, men Brasiliens flagga stoltserar med egenskapen att den faktiskt har en verklig astronomisk innebörd.

I den gul-gröna flaggan finner vi som bekant en mörkblå glob som avdelas av ett band med texten ”Ordem e Progresso” (”Ordning och framsteg”). Runt bandet finns ett gäng stjärnor placerade och det kan förefalla som om dessa stjärnor är helt slumpmässigt utströdda – men så är inte fallet. Tanken bakom stjärnorna är minst sagt utstuderad.

1889 övergick Brasilien från monarki till republik och då fann man det även lämpligt att byta ut den gamla flaggan mot en ny design.  För designförslaget, som väldigt snabbt accepterades som nationens nya flagga, stod den brasilianske matematikern och filosofen Raimundo Teixeira Mendes, filosofen Miguel Lemos och astronomiprofessorn Manuel Pereira Reis. Den nya flaggan föreställde  stjärnhimlen över Rio de Janeiro så som den såg ut klockan 8:37 på morgonen, den 15 november 1889 så det vi ser på Brasiliens flagga är alltså de ljusstarkaste stjärnorna i nio olika konstellationer.

Den ursprungliga designen hade 21 stjärnor, en för varje brasiliansk delstat, men antalet stjärnor kom att öka under 1900-talet och efter att den senaste uppdateringen gjordes 1992, pryds nu flaggan av inte mindre än 27 stjärnor.

Endast en av stjärnorna befinner sig i globens överdel; det är Spica i stjärnbilden Jungfrun som representerar delstaten Pará och det är ingen slump att det just är det blev just så. Jungfrun ingår som bekant i zodiaken och är således en stjärnbild som kan skådas från båda sidorna av ekvatorn vid olika tider på året och delstaten Pará breder likaledes ut sig på båda sidorna av ekvatorn. På så vis framgår det då att bandet i flaggans mitt även representerar ekvatorn och då blir det hela plötsligt inte bara en karta över den södra stjärnhimlen utan även en karta över själva Brasilien. Vi kan nog sluta oss till att det inte finns någon annan nation i hela världen som har en lika astronomiskt väluttänkt flagga.

800px-Brazil_flag_stars.svg
Stjärnbilderna i Brasiliens flagga
  1. Procyon (den ljusstarkaste stjärnan i Lilla hunden),
  2. Canis Major (Stora hunden. Fem stjärnor varav den den största är Sirius)
  3. Canopus (Kölen)
  4. Spica (Jungfrun)
  5. Vattenormen Hydra (Två stjärnor varav den ljusstarkaste utgör Alphard)
  6. Crux Australis (Södra korset. Fem stjärnor varav den ljusstarkaste är Alpha Crucis
  7. Sigma Octantis (Sydstjärnan – Polstjärnans ljussvaga sydliga motsvarighet i stjärnbilden Oktanten)
  8. Södra triangeln (tre stjärnor av liknande ljusstyrka)
  9. Skorpionen (åtta stjärnor varav vilka den ljusstarkaste är Antares

Mer om Brasiliens stjärnor och stater kan ni läsa här.

1 KOMMENTAR

Comments are closed.