Philae_found_node_full_image_2
OSIRIS har hittat Philae. Bild: ESA

Den 12 november 2014 höll hela världen andan. Ett historiskt ögonblick stod för dörren då man för första gången skulle landa en rymdsond på en komet. Strax efter 17:00, svensk tid, kunde man pusta ut och spänd förväntan förbyttes i jubel då Philae intakt landade på 67P/Churyumov-Gerasimenko i syfte att bland annat analysera kometens kemiska sammansättning, för med Philaes hjälp skulle vi äntligen komma närmare svaret på gåtor rörande jordens stora hav och och själva livets uppkomst på vår planet.

Emellertid blev den omedelbara glädjen kortlivad. Philaes harpun hade malfunktionerat och således blev landningen allt annat än kontrollerad. Istället för att med hjälp av harpunen dra sig ned till kometytan, studsade Philae över kometen i över två timmar för att till slut hamna på en plats som kom att vara okänd fram tills den 2 september.

Den 27 juli i år togs ett officiellt farväl av Philae, vilken man förlorat kontakt med redan tre dagar efter landningen. Den lilla sonden befann sig nu på ett ställe dit solljuset inte nådde för att ladda dess batterier och såledesgick Philae i en dvala som varade fram tills juni 2015 då kometen 67p/Churymov-Gerasimenko kom tillräckligt nära solen för att solenergin skulle kunna väcka Philae igen.

Philae_close-up_medium
OSIRIS hittar Philae. Bild: ESA

Drygt en månad innan Rosettas slutgiltiga landning har den högupplösta OSIRIS-kameran alltså fått korn på Philae. Detta skedde då Rosetta befann sig på 2,7 kilometer från kometens yta och bilderna visar tydligt hur den drygt en meter breda sonden sitter fastklämd i en klippskreva.

OSIRIS, har genom sin dokumentation av 67P/Churyumov-Gerasimenko redan hjälpt till att omdana vår bild av solsystemets historia, och nu toppar kameran sina bedrifter med att även ha återfunnit en borttappad gammal vän.

Mer om återupptäckten av Philae, kan ni läsa här och givetvis kommer Populär Astronomi att rapportera om Rosettas landning på 67P den 30 september!

Du har väl inte missat ESA:s underhållande och välgjorda animerade följetong om Rosetta och Philae? Samtliga avsnitt finns här.