Foto: ESAEn av hundra rymdhjältar: Samantha Cristoforetti besöker Sverige. (Foto: ESA)

En fjärdedel av alla människor som varit i rymden kommer att vara i Sverige mellan 20 och 27 september 2015. Stockholm är värdstad för Association of Space Explorers årliga möte, under rubriken ”Inspired by space”. Delar av kongressen är dessutom öppna för allmänheten.

Listan över namnkunniga deltagare är lång. De senaste årens superstjärneastronauter, som Kanadas Chris Hadfield, italienska Samantha Cristoforetti och rymdturisten Anousheh Ansari, kommer alla. Bland hundra deltagare från USA finns Apolloastronauterna Rusty Schweickart och Bill Anders, men 35 kosmonauter från Ryssland är också med, bland dem Aleksej Leonov, som blev först med att genomföra en rymdpromenad, och två av Rysslands fyra kvinnliga astronauter, Jelena Kondakova och Jelena Serova.

Ryska Valentina Teresjkova, första kvinnan i rymden, finns med på deltagarlistan men kommer enligt vad vi erfarit inte kunna närvara. Danske Andreas Mogensen och nio andra astronauter har såklart också förhinder – för att de befinner sig i rymden just nu.

Rymden kan förena äver nationsgränser. Vad kan en så stor samling astronauter från så många rymdnationer göra för världsfreden? Då organisationen grundades på 1980-talet fanns ett outtalat mål att bidra till att minska spänningar mellan USA och Sovjet, berättar Christer Fuglesang, som är värd för mötet.
– Nu är det tyvärr sånt på gång igen. Alla utbyten och samarbeten är då viktiga att fortsätta med, säger han till Populär Astronomi.

Astronauternas program tar dem från Stockholm och Mälardalen till Linköping och vidare till Småland.

Scheikh_250Malaysias astronaut Sheikh Muszaphar Shukor i Växjö i april – nu återvänder han till Sverige bland hundra astronautkollegor. (Foto: Mot nya höjder)

Samtliga astronauter kommer att i samband med konferensen göra skolbesök, berättar Christer Fuglesang. Det blir en halvdag var i Mälardalen – och i småländska Kronoberg, där man verkligen storsatsat inför astronautbesöket.

I Kronoberg har förberedelserna pågått ända sedan början av 2014, och i maj 2015 var hela 5000 elever anmälda till projektet. Det berättar Malin Persson, kommunikatör på samordningsprojektet Mot nya höjder, som drivs från länsstyrelsen i Kronoberg. Länet har en historia av att framgångsrikt utnyttja stora evenemang, menar hon.
– Vi är duktiga på att göra mer av saker som händer, säger Malin Persson.
Under satsningen har elever i årskurserna 4 till 9 fått arbeta på olika sätt med rymden. Eleverna har fått anta en serie av ”utmaningar” med kopplingar till rymden – som att hitta månen och stjärnor på himlen, eller undersöka tyngdlöshet med hjälp av en vattenflaska. De klasser som genomfört och dokumenterat utmaningarna har fått möjlighet till astronautbesök i september.

ostra_lugnet_rymdpromenad_solen2_250Solen blev målet för astronauternas ”rymdpromenad” genom Växjö. (Foto: Mot nya höjder)

Redan i april fick elever möta astronauter. Christer Fuglesang och tio kolleger kom till Växjö för ett styrelsemöte och elever från Östra Lugnets skola passade på att ta med dem på en ”rymdpromenad” genom staden längs en skalmodell av solen och planeterna som de själva gjort. Händelsen – som finns dokumenterad på film – betydde mycket för barnen, berättar Malin.
– Det gav intryck. ”Bästa dagen i mitt liv” var ett av många positiva citat.

lustigkulla_glasbruk_250Glasblåsning i Lessebo enligt barnens egen rymdinspirerad design. (Foto: Mot nya höjder)

Lärare har blivit inspirerade av Mot nya höjder och till och med förskolor har antagit utmaningarna. Andra skolor har hittat på egna projekt. I Lessebo tog Björkskolan och Lustigkullaskolan kontakt med lokala glasbruk som hjälpte till med att skapa rymdinspirerade glasprydnader som barnen själva ritat (rapport hos SVT).
Nu i september kommer projektets höjdpunkt, då astronauter kommer att besöka uppemot 50 skolor i länet, en utmaning i sig att organisera.
– Det kommer att bli intensiva men oerhört spännande dagar, säger hon.
Astronautbesöket i april visade upp vikten av möten med människor som varit i rymden, menar Malin Persson. Christer Fuglesang håller med.
– Tusentals elever får direkt kontakt med astronauter. Det ger ett fantastiskt intryck, säger han.

Jubel när elever träffade astronauter i Växjö i april: nu i september blir nås ännu högre höjder. (Film: Mot nya höjder)

Projektet har även engagerat lokalt näringsliv i Kronoberg. Att inspirera unga med rymden har för dem ett tydligt syfte.
– Förhoppningen är givetvis att på längre sikt få fram kunniga ingenjörer och medarbetare, säger Jörgen Sjöstrand, platschef för Volvo i Braås, i en intervju i ett reklamblad som projektet självt publicerat.
Linnéuniversitetet är en annan partner i satsningen, där ett program under rubriken Tema universum har bjudit på seminarium med Christer Fuglesang om teknikintresse hos unga, och föredrag om framtidens Marsresor av NASA-ingenjören Ravi Margasahayam.
Universitetets forskare inom humaniora har kommit med ett alldeles eget bidrag – en hel tidning om Rymden och människan.

Rymden och människan_250Rymd i kulturen i tidningen Rymden och människan.

Redaktör för tidningen är Cornelius Holtorf, arkeolog vid Linnéuniversitets campus i Kalmar.
– Den ställer lite andra frågor än de man kanske förväntar sig i samband med rymden och rymdfarten, säger han.
I nästa Populär Astronomi rapporterar vi från konferensen. Tidningen Rymden och människan recenseras i Populär Astronomi 2015/3 som släpps den 10 september.
Christer Fuglesang ser speciellt fram emot att för första gången få träffa Apolloastronauten Bill Anders, som 1968 tog de första fotografierna av jorden från omloppsbana runt månen. Och att hälsa på gamla bekanta.
– Jag har träffat nästan alla, säger han.

Astronautbesöket kan du följa i sociala medier under hashtaggen #100astronauter. Rymdstyrelsen bjuder dessutom på massor av information om var och en av astronauterna: klicka dig fram bland astronauter från olika världsdelar.

1 KOMMENTAR

Comments are closed.