Norrskensrörelsen växer så det knakar här i Sverige. PostNord lanserade i dagarna en ny frimärksserie med fotografen Göran Strands norrskensbilder som motiv.

Det är första gången sedan 2009 som svenska frimärken med astronomirelaterat innehåll lanseras. Den gången var det PoGOLite och dess mål Krabbnebulosan som var i fokus. Bakom de vackra norrskensfotografierna till den nya frimärksserien står fotografen Göran Strand, även känd som Astrofotografen. Frimärkena är utformade av Gustav Mårtensson och säljs sedan den 10 november i ett häfte om fem frimärken med olika motiv. Det var på lite krokiga vägar som just Göran Strands fotografier blev utvalda.

– PostNord hade fått in lite önskemål om norrsken som motiv på frimärken. PostNord kontaktade då Rymdstyrelsen som rekommenderade PostNord att ta kontakt med mig vilket dom gjorde i december 2014, säger han.

Göran Strand är verksam i Östersund, och hembygden har fått en framträdande roll i dessa fotografier.

– Alla bilder är tagna i Jämtland vilket för mig har en väldigt stor betydelse då jag är född, uppväxt och boende där. Ett av frimärkena, det med lite rött norrsken, är tagen nära den lilla byn Rörvattnet där min mormor växte upp, så det märket är lite extra speciellt, berättar han.

Ett av frimärkena i den nya serien. Fotografiet är taget av Göran Strand nära byn Rörvattnet. Bild: Göran Strand/PostNord.
Ett av frimärkena i den nya serien. Fotografiet är taget av Göran Strand nära byn Rörvattnet i Jämtland. Bild: Göran Strand/PostNord.

På varje frimärke finns koordinaterna till platsen där bilden togs angivna, om du till exempel skulle vilja besöka någon av platserna. Att frimärksserien släpps nu i november är inte helt av en slump, då det lämpar sig väl att se norrsken vid den här tiden på året när mörkret sänker sig tidigt men temperaturen oftast inte sjunker alltför mycket.

Bland astronomiintresserade och andra är Göran inte helt okänd. Just nu är han aktuell med sin andra bok Ljusår – ett år av ljus, och tidigare har hans norrskensinspelningar varit med i musikgruppen Coldplays TV-film Ghost Stories.

Den 10 november lanseras den nya frimärksserien med Göran Strands norrskensbilder. Bild: Postnord/Göran Strand.
Den 10 november lanserades den nya frimärksserien med Göran Strands norrskensbilder. Bild: Göran Strand/PostNord.

Med tanke på att det är bra läge att se norrsken just nu, så rekommenderas ett besök på Facebooksidan Norrsken varmt. Den drivs av gotlänningen Carl Bergstrand, och han och andra entusiaster uppdaterar nästan dagligen med information om möjligheter att se norrsken på olika platser och fotografier där. Sidan har över 40000 följare, och Carl Bergstrand berättar att norrsken blir allt mer populärt att observera och fotografera i Sverige:

– När vi kom igång med det här projektet 2013 fanns redan ett stort intresse, bland annat för norrskensturism och nattfoto, men nu senare har fler och fler engagerat sig, något som vi delvis tror beror på att vi lyckats informera om faktumet att det vid kraftigare händelser och lite tur faktiskt går att ta del av norrsken i hela Sverige.

Han menar att det också kan hänga samman med det växande intresset för nattfoto, samt att utvecklingen av kvalité och prisbild på kamerautrustning har gjort det möjligt för många fler att börja med hobbyn. Göran Strand ger en liknande bild:

– Jag får betydligt fler frågor om fototips via mail och vid mina föreläsningar, och mina flöden på sociala medier blir allt grönare av alla norrskensbilder. För bara ett par år sedan var det ytterst sällan jag såg andra ute på nätterna när jag var ute och fotograferade nu syns bilar lite här och var där det står någon och fotograferar. Så jag tror den främsta anledningen är sociala medier. Vi tittar på fler bilder än någonsin via till exempel Instagram och Facebook. Ser man en bild på något vackert naturfenomen som norrsken tror jag många tänker att ”Det där vill jag också se/fotografera”.

Kika in på Göran Strands webbsida, och följ honom på Instagram och Twitter, om du vill se mer av hans alster. Om du vill hålla dig uppdaterad kring norrsken i Sverige så kan du även följa Facebooksidan Norrsken.

Göran Strands tips för dig som vill börja fotografera norrsken:

  • Det som behövs är en kamera med möjlighet till manuella exponeringsinställningar, stativ och gärna ett vidvinkelobjektiv.
  • Lär dig din kamera utantill. Att veta var alla reglage och knappar sitter så att du snabbt kan ändra inställningar även i mörker, gör allt mycket roligare och skapar inte en massa frustration.
  • Titta på vad andra gör och inspireras av deras bilder.
  • Lär av dina misstag. Låter kanske som en klyscha men även en dålig kväll kan bli en bra kväll, på sikt. Titta på dina ”dåliga” bilder och fundera på varför dom inte blev bra och vad du skulle kunna gjort annorlunda. Fel komposition? Fel exponering? Testa dina nya erfarenheter nästa gång du är ute.

Carl Bergstrands tips för hur du kan ställa in kameran:

  • Om du som fotograf befinner dig längre söderut i landet, säg söder om Sundsvall, eller Stockholm och längre ner så råder samma inställningar som vid astrofotogrering, såsom foto av Vintergatan och liknande.
  • Använd stativ eller naturen och ställ kameran på 15 sekunder slutartid, så stor bländaröppning, dvs lågt ƒ-tal, som möjligt, ƒ1.8-2.8-3.5 och liknande.
  • ISO1600 torde ge dig en ljus natthimmel och möjligheten att se även det svagaste norrskenet genom kamerans display.
  • Arbeta dig nedåt med slutartider om möjligt, eftersom norrskenets rörelser smetas ut under den tiden slutaren är öppen. Ju kraftigare norrsken, desto kortare slutartider, helt enkelt.
  • Objektiv 18-55mm brukar göra jobbet alldeles utmärkt, men mer vidvinkel så som 14mm är inte helt dumt att investera i.