Letar du efter inlägg om himlen just nu? De senaste finns under Aktuellt på himlen

Har du sett en vacker, lysande stjärna som gör gryningen – eller skymningen – lite extra magisk? I slutet av 2016 har vi två planeter som aftonstjärna respektive morgonstjärna – de ständiga favoriterna Venus och Jupiter.

Radarparet regerar nu i jul och i slutet av 2016, och fortsätter att glänsa även en bit in i 2017. Här kommer några tips för dig som vill njuta av vinterns mesta ljuspunkter på himlen – och förstå vilka de är för några.

Foto: ESO/G. Brammer
Jupiter och Venus på samma skymningshimmel i maj 2013. Nu i vinter är de morgonstjärna respektive aftonstjärna. Foto: ESO/G. Brammer

1 Aftonstjärnan är vår älskade Venus. Från december 2016 ända in på mars 2017 äger vår grannplaneten Venus kvällshimlen en bit efter solnedgången. I december ligger den lågt i syd och sydväst efter solnedgången. Den överglänser lätt allt annat som lyser stadigt på himlen, förutom solen och månen.

2 Morgonstjärnan just nu är jätten Jupiter. I december, januari och februari är jätteplaneten Jupiter morgonstjärna i syd och sydväst före solens uppgång, och är nästan lika omisskännlig på morgonhimlen som Venus är på kvällen.

3 Titta på Jupiter i kikare. Med en fältkikare eller teleskop och en stadig hand eller stativ kan du följa Jupiters fyra månar från morgon till morgon. Callisto (längst ut), Ganymedes, Io och Europa ligger i en rad intill Jupiters runda gula skiva och byter plats med varandra allt eftersom de kretsar kring planeten. Vilken är vilken? Kolla Shallowsky:s jupitermånar-sida så får du besked.

4 Uppdatera dig på Venus- och Jupiterforskningen. Visste du att heta, ogästvänliga, molntäckta Venus kanske en gång var en livsvänlig plats? Det tror forskare från NASA och Uppsala, som vi berättat tidigare (Var Venus förs med liv i solsystemet?). Jupiter har för tillfället besök av NASA-sonden Juno, som har börjat skicka tillbaka häftiga bilder på planeten.

Astrofotografen Damian Peach har bearbetat Junos nya bilder från Jupiter. Här syns inte den berömda röda fläcken, men väl ett antal andra runda, vita, stormar till fläckar. Bild: NASA, JPL-Caltech, SwRI, MSSS, behandlad av Damian Peach

5 Upptäck ditt eget öga med hjälp av Venus. De alla ljusaste prickarna på himlen har en del att berätta om ditt inre – men på ett annat sätt än astrologer och andra skulle hävda. Se vårt tidigare inlägg Venus visar dig ditt eget öga.

Foto: Steve Brown/Royal Observatory Greenwich’s Insight Astronomy Photographer of the Year 2016 competition/National Maritime Museum
Sirius alla färger enligt Steve Brown. Foto: (c) Steve Brown/Royal Observatory Greenwich’s Insight Astronomy Photographer of the Year 2016 competition/National Maritime Museum

6 Mars, Sirius, Betelgeuse lyser upp under nattpasset. I slutet av december och början av januari har Venus sällskap av Mars på kvällshimlen. När det blir tillräckligt mörkt för att se annat lysa än Venus så är Mars den första ljusa pricken till vänster om Venus. Kvällarna den 2 och 3 januari står Mars och Venus samt månen i rad. Efter Venus går ner och fram till att Jupiter kommer upp är stjärnan Sirius ljusast på himlen. Den ligger bara 8,6 ljusår från oss men ligger aldrig långt upp på himlen. Tack vare Sirius lyskraft och att den aldrig ligger långt upp på himlen glänser den ofta (tack vare föränderliga luftlagren) i regnbågens alla färger. Det har fotografen Steve Brown vacker fångat i en prisbelönt bild. En bit upp från Sirius är superjättestjärnan Betelgeuse himlens rödaste ljusa stjärna.

7 Vilken av aftonstjärnan och morgonstjärnan är Betlehemstjärnan? Det undrar säkert en del som kan historien om bibelns mest berömda astronomer Caspar, Melchior och Balthasar. Venus och Jupiter, eller ett nära möte mellan de två, finns bland de mer troliga teorier men ingen stämmer väl överens med både berättelsen och historiska fakta. Aktuella artiklar om astronomin bakom berättelsen finns hos BBC Sky at Night och Forbes, och Kerstin Lodéns artikel Stjärnan över Betlehem i Populär Astronomi 2001/4.

1 KOMMENTAR

Comments are closed.