Stefan Oebius i Mölle hörde av sig med en fråga till Populär Astronomi:

Det är en solförmörkelse i USA nästa år i augusti. Den kommer att vara synlig i ett band över hela nordamerikanska kontinenten. Det är lätt att åka till USA. Jag vill åka till USA och kolla men känner att jag nog skulle få mer ut av det om jag är tillsammans med andra
som vet mer och har mer erfarenhet av solförmörkelser. Kan ni tipsa?
Stefan

SVAR Den totala solförmörkelsen över USA den 21 augusti 2017 blir sannerligen en av årets astronomiska höjdpunkter. Vårt bästa tips för den som har möjlighet att resa västerut? Bestäm dig för vilken del av sträckan du är mest intresserad av i övrigt, eller har lättast att nå, och åk dit!

Det var bästa rådet som förmörkelsenestorn Fred Espenak kunde ge när han fick frågan häromåret. Chanserna till klart väder är bättre i nordväst, där förmörkelsen först intar USA i delstaten Oregon, och något sämre i öster – dock inte så mycket som att det bör spela roll när man väljer resmål.

Karta: Jay Anderson/www.eclipsophile.com
Så åker solförmörkelsen över USA den 21 augusti 2017. Bäst chanser för klart väder finns i de blåa områden, medan i de gula och röda är risken för moln något större. Klicka för att se i större format. Väderkarta: Jay Anderson/www.eclipsophile.com

Hur gör andra? Sveriges mesta solförmörkelsedyrkare, Tora Greve åker med Tycho Brahe-observatoriets solgrupp och sluter upp med experten Jay Pasachoffs paketresa till Salem, Oregon, berättar hon för Populär Astronomi.

Också svenska arrangörer erbjuder paketresor till sydstaterna. Bonnier Expeditions firar förmörkelsedagen i North Carolina, Tennessee eller South Carolina, beroende på väderutsikterna. Albatros resor kombinerar med en rundtur i sydstaterna och skådar förmörkelsen i Greenville norr om Atlanta. Känner du till andra resor? Hör gärna av dig så uppdaterar vi listan.

Mer om förmörkelsen kan du hitta på GreatAmericanEclipse.com – den kallades the Great American Eclipse redan före Donald Trumps valkampanj – samt hos Fred Espenaks EclipseWise och på väderguru Jay Andersons Eclipsophile.

Om detta tillfälle inte passar får Nordamerika en ny chans redan den 8 april 2024, som kommer att synas från fler stora städer i USA, Mexiko och Kanada, bland dem Dallas, Indianapolis, Cleveland och Montreal, innan det är nåsta gång i Europa den 12 augusti 2026 i Island och norra Spanien. Sverige får vänta till oktober 2126.

Bild: Steve Albers, Boulder, CO; Dennis DiCicco, Sky and Telescope; Gary Emerson, E. E. Barnard Observatory
Senaste gången det var total solförmörkelse över USA:s fastland var det bara på halvön Baja California som man kunde se den, den 11 juli 1991. Bild: Steve Albers, Boulder, CO; Dennis DiCicco, Sky and Telescope; Gary Emerson, E. E. Barnard Observatory

2 KOMMENTARER

  1. Very nice post. I just stumbled upon your blog and wanted to say that I’ve really enjoyed browsing your blog posts. In any case I’ll be subscribing to your feed and I hope you write again soon!

Comments are closed.