Sverige bör satsa på astronauter och rymdturister – och sikta på en svensk astronaut på Mars om cirka 20 år.

Det är förslaget som idag lanseras på DN Debatt från Astronomisk Ungdoms ordförande Jennifer Andersson, astronauten Christer Fuglesang, entreprenören Karin Nilsdotter samt riksdagsledamöterna Mathias Sundin och Maria Weimer (L).

Läs Sätt målet att en svensk ska landa på Mars på 2030-talet hos DN.

Tanken får principiellt stöd från forskningsminster Helene Hellmark Knutsson, som intervjuas av Dag Kättström i Populär Astronomis nysläppta decembernummer.

Foto och intervju: Dag Kättström
Helene Hellmark Knutsson. Foto och intervju: Dag Kättström

Just den här fortsättningen på rymddebatten kommer i samband med att det är 10 år sedan Christer Fuglesang blev första svensken i rymden. Under Nobelhelgen besöker dessutom svenskfödda NASA-astronauten Jessica Meir Göteborg och Stockholm (SR Ekot, GP, SvD).

Meir skulle kunna bli den första svenskan på månen eller Mars, om nu NASA verkligen kommer igång med nya rymdfarkosten Orion.

Foto: Astronomisk Ungdom
Eleonora Svanberg (Astronomisk Ungdom) med Mathias Sundin (L) och Christer Fuglesang på presskonferens i samband med debattartikeln. Foto: Astronomisk Ungdom

Men i DN-debattartikeln resonerar man att det är snarare dagens gymnasister som ligger bäst till för att inta den röda planeten. På en presskonferens under fredag förmiddag den 9 december ställde Astronomisk Ungdoms Eleonora Svanberg upp som någon som gärna vill åka till Mars.

– Frågan är väl snarare varför man inte vill åka till Mars, säger hon i TT:s rapport från presskonferensen (Sydsvenskan).

Dagens utspel är den tredje under kort tid från Liberalerna med Mathias Sundin i spetsen. Tidigare har han krävt att ESA satsar på återanvändbara raketer och att Sverige tar fram lagstiftning för gruvdrift på asteroider. Liknande idéer lanserades i LUF:s skrift En liberal rymdpolitik som släpptes i augusti 2016, där Astronomisk Ungdoms tidigare styrelseledamot Linnéa Lindh var en av författarna. Det återstår att se om rymdministerns och Liberalernas utspel stimulerar även de andra riksdagspartierna att ta ställning i rymdfrågor.

(Foto överst: Christer Fuglesang på rymdpromenad; NASA)