Den 30 juni 1908 detonerade en asteroid några kilometer upp i atmosfären ovanför Tunguska i Sibirien. Men förutom miljontals fällda träd, hade händelsen bara ett mänskligt olycksoffer på grund av den glesa befolkningen i områden. Hade asteroiden träffat jorden bara timmar senare, kunde resultaten ha varit katastrofala.

Det var 2014 på rymdkulturfestivalen Starmus på Teneriffa som idén om en särskild asteroiddag kom till, efter en visning av filmen 51 Degrees North. I slutet av det året annonserades årsdagen av Tunguska-händelsen som Asteroid Day. Nästa år hålls festivalen i norska Trondheim med bland andra Stephen Hawking och Buzz Aldrin som talare.

Igår tillkännagav FN:s generalförsamling att de har officiellt godkänt 30 juni som den Internationella asteroiddagen för att uppmärksamma hotet mot jorden från farliga nedslag och arbetet med att förebygga dem.

Vi har tidigare skrivit om mängden av rymdstenar som hotar jorden med kollision, men risken är fortfarande väldigt liten att jorden träffas av någon av dessa objekt. Enligt NASA är risken mindre än 0.01% för alla dessa objekt inom kommande 100 åren. Men forskare tar inga risker, och det finns flera projekt som utforskar möjligheterna för att avlägsna sådana hot. En av dessa är ESA:s AIM som är en del av samarbetet AIDA mellan ESA, NASA och andra forskningsinstitut för att ändra asteroiders bana och undvika framtida kollisioner.

Brian May, astrofysiker och även känd som gitarristen i rockbandet Queen, är en av grundarna bakom Internationella asteroiddagen. Bakom Internationella asteroiddagen står den så kallade 100X deklarationen, som bland annat säger att man borde hundrafalt öka mängden av upptäckta och spårade jordnära asteroider under de närmaste tio åren. Deklaration stöds av många välkända personer, bland dem mer än 200 astronauter, vetenskapsmän, Nobelpristagare och företagsledare.

Astronauten Chris Hadfield är en av dessa som har kommenterat hur viktigt målet bakom Internationella asteroiddagen är:

– Hotet för en asteroidkollision är lågt, men påverkan är enorm.

 

NASA:s lista över jordnära objekt

Tidigare artiklar från Populär Astronomi om hot mot jorden

1 KOMMENTAR

Comments are closed.