Det är snart Lucia, och det betyder också att det är dags för meteorregnet geminiderna, som är ofta en av årets höjdpunkter på himlen. I år är situationen inte riktigt som man skulle önska. När meteorerna är flest är månen är inte bara full, utan också lite större en vanligt på himlen – en supermåne. Här kommer våra bästa skådningstips.

1.  Satsa på meteorernas bästa natt. För bästa stjärnfall ska du vara ute tisdag kväll den 13 december, ju senare desto bättre. Meteorerna blir fler allt eftersom stjärnbilden Tvillingarna klättrar på himlen. Skurens topp väntas inträffa ungefär vid midnatt, men stjärnfall kan dyka upp även tidigt på kvällen. Även nätterna 12-13 december och 14-15 december kan bjuda på meteorer.

2. Lämna stadsljuset bakom dig. Det finns ett större hinder än månen för de flesta: gatubelysningen. Ta dig någonstans bort från stadens alla ljuskällor till en mörk plats där du känner dig säker. Även om månen lyser starkt ser du ändå fler stjärnor – och fler meteorer.

3. Titta dit du ser flest stjärnor på himlen. De bästa stjärnfallen ser du inte i Tvillingarnas stjärnbild. Därifrån ser ut de visst ut att strömma men där ligger också månen. Du har störst chans att se meteorer om du tittar mot resten av himlen, där det är mörkast och där flest stjärnor tittar fram.

 Grundbild: stellarium.org
Så ser himlen ut när kampen mellan supermånen och stjärnfallet pågår som bäst, kl 21:00 den 13 december 2016. Fullmånen kan överglänsa många av meteorerna, men de kan dyka upp över hela himlen. Grundbild: stellarium.org

4. Njut av den sista supermånen på ett tag. Fullmåne blir det kl 01:06 den 14 december. Månens bana är inte helt rund och närmast jordens mitt kommer den mitt på natten mot den 13 december. Fullmånen blir därmed supermåne (eller som nördarna säger perigeum-syzygy-måne) och ditt Facebookflöde kan drabbas av utbredd supermångalenskap (fast inte lika illa som november månads rekordsupermåne). För dig som skådar från Sverige är månskivan störst på himlen strax runt kl 23:45 den 13 december. Större fullmåne får vi först vid supermånen den 2 januari 2018. Mer om supermånar kan du läsa i Populär Astronomis nya decembernummer.

5. Passa på att kolla Venus, Mars – och rekordkvasaren. Himlen bjuder även på annat skoj just nu. Aftonstjärnan just nu är planeten Venus, som lyser som värsta fyrbåk i sydväst strax efter solnedgången. Ovan Venus och en bit till vänster lyser även Mars när himlen blir mörk. För dig som har ett bättre teleskop och hittar bra bland stjärnorna har du just nu chans att få se väldigt, väldigt långt ut i världsrymden. CTA 102 är namnet på en blazar – en ovanligt lysande och föränderlig galaxkärna med supertungt svart hål som kraftkälla – som blossade upp i slutet av november, så pass att den kunde ses av amatörastronomer. Den syns trots att ljuset tagit 8 miljarder (läs igen: miljarder!) år för att nå hit – den nådde som bäst magnitud 11,7. Nu har den dalat något men kanske ännu kan ses för den som riktar teleskopet mot rätt ljusprick: tips, kartor och instruktioner finns hos Sky & Telescope och på svenska Astronet (se även rapporten hos SVT Skåne och Cassiopeiabloggen).

Nyfiken på meteorer? Kolla in meteorkameranätverket Swedish Allsky Meteor Network – där du kan kolla in de senaste ljusstarka eldklot och bolider. Ett annat tips är den Internationella meteororganisationens nya hemsida www.imo.net där du bland annat kan följa rapporter från årets geminider.