Det är dags att för åttonde gången att välja årets bästa svenska astronomibild. Detta är vårt försök att förena vetenskap, skicklighet, skönhet och demokrati – ett nästan omöjligt men alltid roligt uppdrag. Nu vill vi på Populär Astronomi ha din hjälp med att hitta årets bästa bilder.

Du får nominera upp till 5 bilder. De kan vara tagna av andra – eller av dig. Vad räknas som en bra bild? Det bestämmer du själv – använd både hjärta och hjärna!

Fyll i formuläret nedan – eller skicka dina nomineringar till adressen astrobild@popularastronomi.se. Du kan också klicka här för att fylla i formuläret.

Ta gärna med länkar till bilderna, och gärna även motivering.

Reglerna är få och enkla: för att komma ifråga ska bilderna vara tagna under 2016, antingen i Sverige, eller av någon stadigvarande i Sverige bosatt person. Nomineringarna vill vi ha senast torsdagen den 12 januari 2016. Sedan samlar vi en jury som utser vinnarna.

Foto: Zoltan Nagy
Zoltan Nagys mäktiga bild av himlen runt spiralgalaxen NGC 7331 korades till årets bästa 2015. Klicka för att se hela bilden.

Många av årets bilder som kan komma ifråga hittar du i galleriet på Astronet där många av Sveriges astrofotografer visar upp och diskuterar sina bilder. Du kan också hitta astrofotografer även på sociala medier som Instagram och Facebook och bloggar. Även vanliga medier samlar läsarnas bästa bilder på norrsken, månen och andra himlafenomen. Fråga kompisar och bekanta för inspiration.

Årets bild 2015 vanns av Zoltan Nagy, vars bild av bland annat spiralgalaxen NGC 7331 som vi här återanvänt för att puffa tävlingen. Tidigare års tio bästa bilder hittar du här: 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014 och 2015.


Fyll i formuläret ovan för att nominera, eller klicka här istället.