Det är inte så att Pluto har kommit bort. Det är bara det att Pluto inte räknas längre. Men det betyder inte att vårt solsystem inte kan ha nio planeter. Tvärtom tyder mycket på att det kan röra sig något i utkanterna, bortom Neptunus. Nu behöver forskarna allmänhetens hjälp att upptäcka den eventuella planeten.
Projektet kallas Backyard Worlds: Planet 9 och går ut på att du tilldelas en fyra bildrutor lång sekvens som du bläddrar fram och tillbaka igenom. Sekvensen visar en del av det område som NASA kartlagt med hjälp av WISE-teleskopet. WISE står för Wide-field Infrared Survey Explorer, och detta teleskop har alltså använts för att under några år ta bilder av vår sols närmsta grannar. Bland dessa utmärker sig Proxima Centauri, vår närmsta stjärna förutom solen.
En typ av objekt som kan synas på bilderna är bruna dvärgar, alltså bollar av gas som är för stora för att kallas planeter men för små för att kallas stjärnor. De flesta av solens grannar är just bruna dvärgar, så andra typer av objekt måste särskiljas från dessa. Gemensamt för många av föremålen är att de ligger alldeles för långt bort för att kunna reflektera något solljus. Därför är bilderna från WISE-teleskopet tagna i infrarött. Någonstans därute lurar kanske också den nionde planeten.
Banorna hos de små, kometlika objekten som ingår i Kuiperbältet bortom Neptunus tyder nämligen på att det borde finnas en nionde planet. Kanske har den redan fångats på bild av WISE-teleskopet?
Problemet är att området som fotograferats är mycket stort och skulle ta forskarna alltför lång tid att gå igenom. Den tekniska utrustningen för detta har dessutom alldeles för hög felmarginal. Det krävs ett mänskligt öga för att verkligen kunna avgöra om det är ett objekt som ändrat position mellan två bilder och inte lite smuts på linsen.
Det var precis på detta sätt som Clyde Tombaugh uppräckte Pluto år 1930. Tombaugh jämförde foton tagna under en viss tid av ett visst område och kunde då urskilja hur en av punkterna flyttat sig betänkligt under loppet av en knapp vecka. Det tydde på att objektet var så pass jordnära att det inte krävdes många dagar för att se förändringen i dess position.
Poängen med Backyard Worlds: Planet 9 är alltså att alla som deltar får sig tilldelat en viss bildsekvens som de sedan undersöker för att se om någon prick flyttat sig. Projektet lanseras via sajten Zooniverse och startades från början upp just för att kunna förklara banorna hos objekten bortom Neptunus.
Kika in HÄR om du vill hjälpa till att hitta vår nionde planet!
Källor:
Artikel om projektet på Zooniverse-bloggen, artikel på IFLScience.
Tidigare inlägg:
Ny planet? Märkliga banor pekar ut superjord i solsystemets utkanter