Stockholmsfotografen Peter Rosén och hans team har gjort det igen – och tagit amatörastronomernas Jupiterbevakning till helt nya höjder.
I nya filmen A journey to Jupiter kombineras bilder tagna av hela 91 amatörastronomer från hela världen. Projektet har liksom tidigare projektet Voyager 3 letts av Peter Rosén tillsammans med kollegorna Christoffer Svenske och Johan Warell, men nu har teamet utökats till att inkludera hela 91 av världens bästa astrofotografer, bland dem filipinske Jupiterspecialisten Christopher Go och Englands mästare i planetfoto Damian Peach.
Filmen visar upp en Jupiter som en levande, fascinerande himlakropp som inte liknar någon annan som vi sett förut. De färgrika molnband och fläckar rusar och roterar på sätt som är fascinerande att titta på – och som även gäckar forskningen.

Jupiter ett viktigt ställe för att pröva fysikernas förståelse för hur atmosfärer, eller för den delen gaser, beter sig i stor skala. Jupiters atmosfär och dess fysik summeras till exempel i en matig artikel från 2005 av JPL-forskaren Ashwin Vasavada och kollegan Adam Showman och än idag är det en tuff uppgift att simulera Jupiter i datorn, som man gör till exempel i Kanada.
En animering av Voyager 1:s berömda bilder på Jupiter finns förresten i en snygg omarbetning av Björn Jónsson och Ian Regan.
Jupiter kan du se själv på himlen under vintern och våren 2017 som den ljusaste stjärnan under småtimmarna fram till gryningen. Just nu samlar NASA-sonden Juno nya mätningar och bilder på plats: läs mer om den hos NASA. Amatörastronomer, många också bland de 91 som gjort A journey to Jupiter, är med i Juno-projektet och bestämmer hur dess kamera JunoCam ska riktas. NASA har mer om hur också du kan bidra till Juno-projektet.
[…] Du har väl sett Jupiter och dess otroliga vädersystem snurra i filmen A Journey to Jupiter, som vi tipsade om tidigare i år? Om inte, gör det nu. […]
Comments are closed.