Jordens halvskugga faller över fullmånen natten mot lördag den 11 februari 2017. Det blir ingen dramatisk syn, men den diskret skuggade fullmånen är väl värd att kolla in. Såhär gör du för att uppleva en trevlig vinternattshow som blir lika bra som vilken supermåne som helst.

1. Stanna uppe natten mellan fredag den 10 och lördag den 11. Om det är klart väder lyses fredagkvällen upp av en vacker fullmåne. Men kl 23:32 börjar jordens halvskugga falla över månen, och efter ett tag ser månen inte jämnljus ut som den brukar vid fullmäne. Kl 01:44 är månen som mest förmörkad, och upptill är skuggan som mest. Till skillnad från vid en supermåne är månen inte speciellt nära jorden, men dess bana tar den för ovanlighetens skull in mot jordens smala skugga.

Bild: Populär Astronomi
Så faller jordens skugga på månen när det är månförmörkelse – eller som nu halvskuggemånförmörkelse. Klicka för mer info om förmörkelsen hos Fred Espenaks sajt Eclipsewise. (Bild: Populär Astronomi)

2. Tänk på jordens skugga uti rymden, och hur stor natten är. Bilden visar ungefär hur jordens kärnskugga och halvskugga sveper genom rymden allt eftersom vi åker runt solen med månen i släptåg. Kärnskuggan är en jättelik kon i rymden vars storlek den fyndige Andrev Walden räknade ut i en Aftonbladet-krönika i december under rubriken Hur stor är natten?

3. Titta på planeterna när du ändå håller på. Just nu är aftonstjärnan Venus den alldeles bländande vita stjärna i väster efter solnedgången. Den går ner runt kl 21, tätt följd av Mars (lite till vänster om Venus). Kl 23 går morgonstjärnan Jupiter upp i ost och blir snart himlens näst ljusaste efter månen. Med en liten kikare ser du Jupiters största månar i en rad bredvid planeten.

4. Planera inför nästa förmörkelse. Den 26 februari är det dags för en ringformig solförmörkelse som kan ses från platser i Chile, Argentina, Atlanten och Angola, dock inga större städer. Mer om den finns på sajten EclipseWise och hos Sur Astronómico. Den 8 augusti får Sverige ännu en halvskuggemånförmörkelse vid månuppgång (sedd från norr kan den komma att påminna om Göran Strands nyligen prisade augustimåne). Och den 21 augusti är det äntligen dags för USA:s totala solförmörkelse.

1 KOMMENTAR

Comments are closed.