Nordens mest spektakulära meteor på länge slog ner över Nordkalotten ca 17:40 svensk tid den 16 november 2017. Eldklotet sågs av många i norra Finland, Norge och även nordligaste Sverige. Rapporter från Sverige rapporteras bland annat i Norrbottens-Kuriren, från Finland hos YLE på svenska och på finska och från Norge hos till exempel iFinnmark och Dagbladet. På många håll var polisen nedringd och Facebook-rapporter var många.

Troligen handlar det om en större sten eller mindre asteroid som slog ner och till största del förångades under nedfärden genom atmosfären. Enligt rapporten i Tähdet ja avaruus, Populär Astronomis finska motsvarighet, kan delar av stenen ha fallit som meteoriter. Nedslagsplatsen borde ha varit i närheten av Enare träsk (finska Inärijärvi, nordsamiska Anárjávri).

I den här videon från turistlägret Aurora Service Tours vid finsk-norska gränsen norr om Enare träsk lyser meteoren upp hela landskapet på ett sätt som påminner om meteoren över Tjeljabinsk 2013. Det hördes även ett kraftigt dån.

I finska rapporteringstjänsten Taivaanvahti (Himmelsvakt) finns många rapporter om meteoren. Över det svenska meteorkameranätverkets stationer i Abisko och Kiruna var vädret för dåligt för bra bilder, men även där lyste himlen upp.

Foto: © Panu Lehtinen
Lyser upp som solen aldrig gör under vintern i Lappland: meteoren i Panu Lehtinens helhimmelsbild från byn Ivalo söder om Enare träsk. Foto: © Panu Lehtinen

– [Vi såg] inget annat än ett allmänt ljussken på de svenska meteorkamerorna på grund av moln, säger nätverkets koordinator Eric Stempels vid Uppsala universitet.

Det är troligt att meteoritdelar kan bärgas på marken. Det tror rymdfysikern Daniel Kastinen som intervjuas av SR Sameradion (som även har en rapport på samiska).

Just nu är det högsäsong för ljusstarka meteorer. Fler rapporteras i oktober och november än under andra årstider (se Så hittar vi Sveriges meteoriter av Cecilia Wrige och Asta Pellinen-Wannberg i Populär Astronomi 2015/3). Det beror delvis på det utdragna meteorregnet tauriderna, en svärm av ofta stora stenblock i rymden som kastats ut från Enckes komet.

Ett fint exempel är meteoren – dock inte taurid – som fotograferades av meteorkameror i Uppland och Dalarna natten mot torsdagen 16 november. Se bilden intill och denna tråd på Astronet.

Kanske ännu mer uppseendeväckande är meteoren som sågs mitt på eftermiddagen den 7 november från Kungsholmen i Stockholm och som spårades av astrofotografen Peter Rosén och Eric Stempels med hjälp av meteornätverkets kameror.

En mycket ljusstark taurid-meteor sågs dessutom av många i framför allt Tyskland den 14 november. Ett fotografi av den tagen från norra Italien blev Dagens astronomibild hos NASA.

Foto: Uppsala AmatörAstronomer
En annan bolid: ljusstarka meteoren som fångades från Sandvretens observatorium strax före kl 02 den 16 november. Foto: Uppsala AmatörAstronomer

Leoniderna har också sitt maximum den 17 november 2017. Detta berömda meteorregn har vid sällsynta tillfällen bjudit på riktigt många stjärnfall. Ingen tror att det blir många stjärnfall i år – högst en handfull per timme.

Om du vill ändå kolla efter leonider så ska du vara uppe efter midnatt, allra helst under morgontimmarna innan himlen ljusnar. Taurider kan dyka upp närsomhelst när himlen är mörk.

Skådningsrådet är som alltid att titta dit himlen är mörkast. Eller dit det håller på att bli riktigt ljus och riktigt snabbt som det gjorde den 16 november i norr!

2 KOMMENTARER

Comments are closed.