En ny typ av raket sändes upp från Nya Zeeland häromdagen, med en oväntad sak i lastutrymmet – en satellit i form av en jättelik discokula.

Uppsändningen den 21 januari från Mahiahalvön är Nya Zeelands landets största rymdframgång hittills. Sådana här raketer kan snart bli aktuella på svenska rymdbasen Esrange utanför Kiruna – och diskobollen kan du själv få se på himlen.

Företaget Rocket Labs lilla Electron-raket – den skulle nästan få plats i en större stadsbuss – är den första i sitt slag som nått rymden. Raketen är specialanpassad för att kunna sända upp små så kallade kubsatelliter (storleksklass brödlimpa) till omloppsbana.

– Jag älskar att vara först, säger vd Peter Beck till Spaceflight Now.

På Esrange hoppas man snart få grönt ljus att bygga om för just sådana här raketer (läs våra tidigare inlägg om uppgradering av Esrange).

Att kunna skicka upp raketer som Rocket Labs Electron skulle vara en bra investering för Sverige. Det tycker Rymdstyrelsen och rymdbolaget SSC i en gemensam rapport som släpptes den 11 januari.

Anna Rathsman, teknikchef på SSC, håller givetvis ett öga på vad som händer i Nya Zeeland.

– Jag tycker att det är väldigt glädjande att Electron lyckades med detta testskott. Det lovar gott för framtiden för den här nya förmågan, säger hon till Populär Astronomi.

Just hur aktuella sådana raketer är för Esrange i framtiden vill Anna Rathsman inte svara på, men tillägger:

– Storleksmässigt skulle Electron kunna passa bra.

Besked om Esranges planer kan komma när rymdminister Helene Hellmark Knutsson presenterar regeringens länge utlovade rymdstrategi till riksdagen. Det blir i slutet av februari eller början av mars, berättar ministerns pressansvarige Jens Petersen för Populär Astronomi.

Foto: Rocket Lab
Discoboll i rymden: Rocket Labs vd Peter Beck med Humanity Star som den såg ut före uppsändning från Nya Zeeland. Foto: Rocket Lab

Discokulan på himlen då?

Efter uppsändningen avslöjades att utöver flera kubsatelliter innehöll raketen en annan satellit, som bara finns till för att glänsa i solen. Satelliten har det högtravande namnet Humanity Star. Tack vare en relativt låg omloppsbana och den glansiga ytan är det meningen enligt Rocket Lab att den under en tid ska kunna ses från varsomhelst i världen – som den ”ljusaste stjärnan på himlen”. Efter nio månader i rymden kommer den att tappa höjd och förångas i atmosfären.

Hur klart kommer Humanity Star att lysa? Enligt amatörastronomer (Cloudy Nights) och satellitexperter (Quartz) är det troligt att den skulle kunna tävla i ljusstyrka med Internationella rymdstationen och de ljusaste planeterna.

Om den verkligen lyser så klart som beräknat bör satelliten synas bra också från Sverige om vintermolnen skingras, men du måste pricka in rätt tidpunkt och väderstreck. Den syns bara några minuter åt gången, och bara sällan högt på himlen.

Humanity Stars hemsida kan du spåra var satelliten finns just nu. På sajten Heavens Above kan du få fram tider och kartor för synliga passager över din ort. Satelliten syns bäst från norr. Just skådare i Kiruna blir bland de första som kan få se den när den korsar himlen under några minuter runt 05:40 den 2 mars. Störst chans att råka få syn på den kan bli den 8 mars kan bli runt kl 19:09 då den syns högt på himlen i nordost. Många andra tillfällen följer under våren, de flesta men inte alla under timmarna före gryningen.