Vinterns sista stora händelse på himlen blir en total månförmörkelse som är synlig över en stor del av världen. I Sverige får vi inte uppleva en helt mörkröd förmörkad fullmåne. Men vi får en ovanlig månuppgång, följd av en helt vanlig supermåne. Det var väl ändå inte så pjåkigt? Här kommer hålltider och tips för dig som är lagom mångalen och inte alldeles blodtörstig.

1 Åk österut om du vill se ”blodmånen” i all sin prakt. Månförmörkelsen syns i sin helhet endast från långt utanför Sveriges gränser. Bäst är den från länderna runt Stilla havet, inräknat Thailand, Australien, Hawaii och Kalifornien. För hålltider se till exempel timeanddate.com:s fina förmörkelsesidor. NASA sänder live på nätet.

2 Är du kvar i Sverige? Ta dig norrut om du kan. Ju längre i norr du befinner dig desto mer syns av förmörkelsen. Allra mest syns den från gränsen mot Finland längst i norr. Men även längst i söder borde månuppgången se annorlunda ut.

Bild: Per Ahlin
Solen lyser bakom jorden och sakta åker månen ut ur jordens skugga. Så kan du föreställa dig den annorlunda månuppgången den 31 januari och månförmörkelsens sluskede. Diagrammet är ritat för Sundsvall. Bild: Per Ahlin

3 Håll ett öga på horisonten i nordost. Showen börjar när månen går upp och slutar för alla kl 17:10 då jordens skugga glider bort från månens övre högerkant. Vid månuppgång är månen mest förmörkad. Det blir kl 14:41 i Kiruna, kl 14:59 i Luleå, kl 15:47 i Sundsvall, kl 16:04 i Stockholm, 16:38 i Göteborg och 16:44 i Malmö.

4 Ser månen stor ut, eller bara konstig? När månen ligger lågt över horisonten ser den ovanligt stor ut tack vare månillusionen, den – såvitt forskningen vet – lömska sammansvärjningen mellan ögat och hjärnan som får den att se större ut än vad den egentligen är.

5 Supermåne igen – redan den 30 och först vid midnatt den 31. Nu är månen full – det vill säga helt upplyst av solen och, efter förmörkelsens sista suck, utan jorden i vägen. Liksom de senaste två fullmånarna den 1 januari och den 3 december 2017 kvalar in den som supermåne, eftersom månen ligger liiiite närmare jorden än vanligt. Som alltid med supermånar är månen störst när den är närmast dig, och det är när den är högst på himlen, det vill säga runt midnatt. Den här gången är månen som allra störst på himlen strax före midnatt den 30 januari, natten före förmörkelsen.

6 Planera för kommande förmörkelser. När är nästa månförmörkelse? Sommarnatten fredagen den 27 juli inträffar nästa totala månförmörkelse och får vi en mycket snyggare förmörkad månuppgång. Ännu bättre blir det om ett år – då får vi en total månförmörkelse som är bäst tidigt på måndagmorgonen den 21 januari 2019. För nästa totala solförmörkelse den 2 juli 2019 krävs en resa till Chile eller Argentina.

Förmörkad men vacker: ungefär såhår blir månuppgången den 31 januari, fast med månens förmörkade del ovan till höger. P-M Hedéns bildsekvens fångar den partiella månförmörkelsen den 7 augusti 2017. Stillbilden längst upp och fler liknande på hittar du på P-M:s blogg, eller följ honom som @nightskyphotographer på Instagram. Foto: © P-M Hedén

Läs våra tidigare inlägg om vinterns händelser på himlen utöver supermånarna: meteorregnen geminiderna och kvadrantiderna, stjärnan Regulus försvinnande i december och Jupiter och Mars som morgonstjärnor.