Bild: SpaceX
Falcon Heavy sändes upp från Florida och följdes live av många runt om i världen. Bild: SpaceX

Det blev ett storartat rymdspektakel när raketen Falcon Heavy sändes upp från Cape Kennedy i Florida, USA, den 6 februari 2018. Raketen är dagens kraftfullaste och är nästan lika stor som NASA:s legendariska Saturn V.  Med uppsändningen visar SpaceX, företaget med miljardären Elon Musk i spetsen, att man klarar av att sända upp även tyngre satelliter och rymdfarkoster.

Det är ett viktigt steg framåt för den nya kommersiella rymdindustrin och för USA:s rymdverksamhet. För Musk är det dessutom ett viktigt delmål i hans planer att kunna skicka astronauter ända till Mars.

Bild: SpaceX
Falcon Heavy klarar av tyngre nyttolaster än dagens konkurrenter. Bild: SpaceX

Raketen bar inte med sig någon satellit, utan ett helt annat slags exempel på nyttolast. Nu har vi bilder från rymden på Musks röda elbil av egna märket Tesla, komplett med krockdockan Starman i förarsätet. Dessutom åker ännu fler symboler från rymdkulturen med: ett ex av Liftarens guide till galaxen i handskfacket med tillhörande ”Don’t panic”-skylt. Vid uppskjutningen skulle David Bowie-låten Space Oddity ha spelats i bilens högtalare.

Bild: SpaceX
Elon Musks röda Tesla Roadster släpptes från Falcon Heavy-raketen kort efter uppsändning. (Bild: SpaceX)

För Musk har den första personbilen i rymden ingen teknisk betydelse, förklarar han för CBS News.

– Det finns ju såklart ingen poäng, det är bara på skoj och för att entusiasmera allmänheten, säger han.

I Musks redan kända planer för resor till Mars ingår den ännu större raketen som ska följa efter Falcon Heavy, som numera går under namnet BFR eller Big Falcon Rocket.

Tanken på Mars speglas dessutom i bilens omloppsbana runt solen. Den har fått med råge tillräckligt med skjuts för att kunna nå fram till Mars, även om den aldrig kommer att nå dit. (Läs vår artikel Kan man åka raka spåret till Merkurius? av Magnus Thomasson i Populär Astronomi 2011/3 för mer kunskap om rymdsondernas banor.) Istället fortsätter den att kretsa runt solen som en mycket liten konstgjord asteroid i miljoner år framöver.

Citatet ovan återges i Spaceflight Now:s utmärkta artikel om uppsändningen och vad den betyder. Läs även Space News artikel om uppsändningen och lyssna på intervjun med Sven Grahn i P1 Morgon.

Höjdpunkterna, bland annat den häpnadsväckande dubbla landning på Cape Canaveral av de två återanvändbara raketstegen, är med i SpaceX egen video. Mellansteget skulle också landat på en havsplattform i Atlanten. Det blev uppsändningens enda stora miss.

https://www.youtube.com/watch?v=bCc16uozHVE

Bland den nya rymdålderns aktörer är nu SpaceX och Elon Musk dess självklara ledare, i alla fall vad det gäller att göra verklighet av mångas rymddrömmar, och göra drömmar av tekniska framsteg.

Falcon Heavy-raketen och den röda bilen i rymden är olika slags steg in i människans framtid i rymden, där gränserna mellan populärkultur, näringsliv, teknik och vetenskap just nu håller på suddas ut.

Bland dem som hyllade uppsändningen var Sveriges mesta rymdentreprenör, Karin Nilsdotter på Spaceport Sweden, och Helene Hellmark Knutsson (S), rymdminister. Inom de närmaste veckorna presenterar hon Sveriges nya rymdstrategi.

3 KOMMENTARER

  1. … [Trackback]

    […] Find More Informations here: popularastronomi.se/2018/02/elon-musks-roda-bil-och-falcon-heavy-gjorde-raketuppskjutning-till-rymdkultur/ […]

Comments are closed.