Över en miljard stjärnor i vår galax Vintergatan. Rymdteleskopet Gaia har skapat mänsklighetens största och mest detaljerade stjärnkarta hittills, och nu finns den tillgänglig för världens astronomer att analysera.

– Vi har uppnått en upplösning över hela himlen som kan jämföras med Hubbleteleskopet, berättade Anthony Brown, astronom vid Leidenuniversitetet i Nederländerna.

Bild: ESA
Gaias otroliga nya karta över himlen, med Vintergatsbandet i mitten. Klicka för att se en större bild hos ESA. Bild: ESA/Gaia/DPAC

Stjärnkartan, kallad Gaia Data Release 2 (datasläpp 2), avslöjades den 25 april 2018 i en ceremoni på Berlins flyg- och rymdmässa, och ESA har såklart ett pressmeddelande med höjdpunkterna.

Så åker 14000 asteroider genom vårt solsystem, enligt Gaias nya mätningar, ESA/Gaia/DPAC, P. Tanga

Gaia:s karta är en jättelik katalog över 1,7 miljarder stjärnor, med positioner på himlen, med rörelser och ljusstyrkor. För 1,3 miljarder stjärnor finns dessutom uppskattningar av hur långt bort de ligger, trianguleringar gjorda med att kika mot stjärnorna från olika platser i jordens omloppsbana runt solen (så kallad parallax).

Datamängderna innehåller många överraskningar, berättade teamets Anthony Brown och Antonella Vallinari på presskonferensen.

I solens närhet rör sig många stjärnor i ”fel” riktning jämfört med hur hela galaxen snurrar. Det kan peka ut resterna efter en mindre galax som tidigare ätits upp av oss.

På närmare håll har Gaia:s 22 månader av mätningar redan bräckt alla tidigare mätningar för vissa objekt i solsystemet. Hela 14 000 asteroider har kartlagts.

Läs om Gaia i Populär Astronomi 2013/3
Läs om Gaia i Populär Astronomi 2013/3

Gaia avslöjar dessutom hur Vintergatans satellitgalaxer rör sig. Överraskande nog är deras rörelser koordinerade – smågalaxerna rör sig tillsammans i rymden.

– Vi bevittnar hur Vintergatan håller på att bildas, sa Antonella Vallinari.

Hos ESA finns mer om de nya upptäckterna.

Vill du själv mecka med data från Gaia är det åtminstone i princip fritt fram att göra det. Allt läggs på ESA:s dataarkiv på nätet, tillsammans med verktyg för att utforska och visualisera datamängderna.

Läs om Gaia:s mätdata och hur de kan analyseras i Populär Astronomi 2017/3
Läs om Gaia:s mätdata och hur de kan analyseras i Populär Astronomi 2017/3

Redan med Gaias första, mindre katalog kunde Johannes Reiter, gymnasieelev från Stockholm med hjälp av astronomen Andreas Korn göra en egen utforskning av stjärnhopen Bikupan. I Populär Astronomi 2017/3 berättar Johannes och Andreas hur de gjorde.

Aldrig förr har vi skaffat bättre koll på hur långt det är till stjärnorna.

Behöver du mer om Gaia och hur det funkar? Läs artikeln av de svenska Gaia-teamets David Hobbs, Lennart Lindegren, Ulrike Heiter och Andreas Korn från 2013.

Lennart Lindegren vid Lunds universitet är den som mer än någon annan kan kallas Gaias pappa: han har varit med i projektet sedan idéstadiet och har dessutom koordinerat arbetet med matematiken som gör att mätningarna kan göras till en himmelskarta, Gaia:s astrometriska lösning. Läs ESA:s intervju med honom från sommaren 2017.